11 příznaků histaminové intolerance, které lidé ignorují. Tohle jsou potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Publikováno 24. 10. 2023


Protože histaminy jsou primární chemickou reakcí, která způsobuje alergickou reakci, hyperaminová intolerance se často nejprve mylně považuje za alergii.

Příznaky, které mohou naznačovat tento stav, zahrnují:

svědění,
vyrážka,
otok, zejména kolem obličeje a úst (může to být doprovázeno pocitem stažení nebo stažení hrdla),
nízký krevní tlak,
zrychlený tep,
bolest na hrudi,
podráždění očí nebo otok,
bolesti hlavy, zmatenost nebo závratě,
trávicí problémy, jako je průjem, pálení žáhy nebo nevolnost,
krátká ztráta vědomí.

Mnohé z těchto příznaků napodobují závažnější stavy, jako je srdeční infarkt nebo anafylaxe, což je závažná a potenciálně smrtelná alergická reakce. Někteří lidé mohou také zaměnit tyto symptomy za panický záchvat nebo úzkostnou poruchu, takže cesta k diagnóze histaminové intolerance je často protkána návštěvami lékaře a zkoušením léků.

Potraviny a histaminová intolerance

Máte-li histaminovou intoleranci, pak byste se měli zcela vyhnout následujícím potravinám, které váš zdravotní stav zhoršují:

Všechny ryby, včetně měkkýšů, začnou produkovat histamin, jakmile uhynou.

Zpracované a mleté ​​maso, sekaná, karbanátky, uzeniny

Do této kategorie patří sýry, alkoholické nápoje, fermentovaná zelenina jako kysané zelí, fermentované sójové produkty jako sójová omáčka nebo tofu a masné produkty jako snídaňové maso nebo feferonky. Proces fermentace vede přirozeně k vysokým hladinám histaminů.

Chléb, pečivo, těstoviny

Bělená mouka, pohanka, slunečnice, umělá barviva a příchutě, konzerv.látky čerstvé kvasnice, komerčně vyráběné koláče, nádivky, zákusky, ochucené těstoviny

Avokádo, lilek, dýně, špenát kvašená zelenina, rajčatové výrobky, sójové boby, červené fazole, olivy

Třešně, višně rybíz, meruňky, broskve, ananas, papája, moruše, švestky, ringloty, brusinka, borůvka, klikovka, jahody, maliny, ostružiny, citrusy, datle, rozinky

Ochucené, barevné konzervované sirupy, komerční připravované polevy, glazury, nádivky, pomazánky, dekorace, cukroví, bonbony, kandované ovoce

Sdílejte tyto informace i se svými přáteli!


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.