Češi tohle naprosto milují. Přitom je to tichý zabiják. Na tohle si dejte pozor

Publikováno 4. 8. 2023
Foto: freepik.com


Kakao je ideální nápoj pro děti i dospělé. Aromatický, tmavý, povzbuzující nápoj je pro mnohé z nás příchutí dětství, ale se zdravím nemá nic společného. Sladké granule jsou úvodem do nadváhy, obezity, cukrovky a dokonce i rakoviny.

1. Instantní kakao. Prášková cukrovka

Krátký rozbor složení oblíbených instantních kakaových nápojů ve formě granulí či prášku prozrazuje, že se zdravým ránem nemají mnoho společného. Jejich jedinou výhodou je jednoduchost přípravy, neboť kakao lze zalít i studeným mlékem, abyste si už po chvilce mohli vychutnat sladký nápoj. A dokonce velmi sladké, protože ty dostupné na pultech obchodů mohou obsahovat až 88 g cukru na 100 g výrobku.


Instantní kakao. Sweet Poison (Pixabay)

Kromě toho může složení mimo jiné obsahovat:

glukózo-fruktózový sirup, plně ztužený kokosový tuk, stabilizátory, například E 340, E 466 a E 452, emulgátory, například sójový lecitin, sůl.

Mezitím výzkumníci již několik let alarmují – spotřeba vysoce zpracovaných potravin narůstá as ní i počet nemocí, jako je obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění či rakovina způsobená stravou, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Cukr nebo jeho náhrada ve formě glukózo-fruktózového sirupu působí prozánětlivě, podporuje tvorbu tuku v orgánech a přispívá k poruchám látkové výměny. Nadměrné množství soli může vést k hypertenzi a následně ik selhání srdce.

Ba co víc, sladký jedovatý nápoj může být často ochuzený o jedno – pravé kakao, zdroj cenných polyfenolů.

2. Vyberte si bez cukru ve složení

Obsah kakaa v mnoha instantních výrobcích nepřesahuje 17 – 20 %. To nestačí k tomu, aby naše tělo profitovalo z kakaových bobů.

– Hořké kakao je také přirozeným zdrojem minerálů – hořčíku, draslíku, zinku, vápníku a tvz. biologicky aktivní sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi, které mají ochranný účinek na celé tělo.

Patří sem flavanoly, katechiny, antokyanidiny a proantokyaniny. Jejich přítomnost ve stravě zlepšuje zdraví srdečně-cévního systému – snižuje krevní tlak a příznivě působí na kontrolu glykémie, chrání před vznikem cukrovky. Velká japonská populační prospektivní studie také zjistila, že dietní kakao může chránit před mrtvicí .

Několik studií poukazují i ​​na protirakovinné působení kakaových bobů. Ve studiích na zvířecích modelech prokyanidiny inhibovaly aktivitu rakovinových buněk při rakovině slinivky břišní, prsu a plic.

Proto máte-li chuť na kakaový nápoj, sáhněte raději po jeho přirozené formě.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.

Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]