Babiččin koláč s mákem a ořechy! Toto je nejlepší dezert, který vás nikdy neomrzí (RECEPT)

Publikováno 4. 1. 2024
Autor:

Ingredience:

2,5 dcl sycené vody, 1 lžíce sušeného droždí, 2 lžíce cukru, 2,5 dcl oleje, 600 gramů hladké mouky

Na makovou náplň:

250 g mletého máku, 125 g moučkového cukru, 150 g švestkových povidel

Na ořechovou náplň:

250 g mletých vlašských ořechů, 125 g moučkového cukru, 150 g meruňkové marmelády

Na povrch:

meruňkový džem, mleté ​​vlašské ořechy

foto: facebook.com

Postup:

Lžíci suchého droždí zalijeme 2,5 dcl vlažné perlivé vody, necháme 5 minut odstát, poté přidáme 2 lžíce cukru, 2,5 dcl oleje a mouku.
Uhněteme těsto, dobře prohněteme a rozdělíme na 3 díly.

250 g mletého máku smícháme se 125 g moučkového cukru. 250 g mletých vlašských ořechů smícháme se 125 g moučkového cukru.

Jednu část těsta rozválíme a dáme na dno vymazané formy, potřeme 150 g povidel a posypeme směsí mletého máku a cukru.
Navrch položíme druhý vyválený plát těsta, potřeme meruňkovým džemem a posypeme směsí mletých vlašských ořechů a cukru.
Vyválíme třetí plát těsta a položíme ho navrch. Necháme asi 30 minut stranou, na několika místech zapíchneme na dno párátko a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Upečený koláč položíme na plech tak, aby vrstva máku byla nahoře a ořechová vrstva byla dole. Ještě horký koláč potřeme meruňkovým džemem a posypeme mletými vlašskými ořechy. Nechte vychladnout! Dobrou chuť!

Pokud se vám tento recept líbil, sdílejte jej se svými přáteli!