Babiččina křehká mřížka! Naplnit si jej můžete podle chuti. Tvaroh, ořechy nebo mák
Postup:
Z uvedených surovin si připravíme těsto, dobře utřeme do hladka a necháme asi 1 hodinu odpočívat.
Mák zalijte mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte krystalový a vanilkový cukr. Makovou náplň dochuťte rumem, skořicí a citrónovou šťávou.
Pokud chceme tvarohovou náplň uděláme si ji takto:
Recept pokračuje:
(Otevřete si pokračování článku níže)2 vejce utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a nakonec citrónovou kůru, promícháme.
Ořechovou náplň si uděláme takto:
Oddělíme si bílku od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Pak přidáme mléko a dále šleháme. Později přidáme mleté ořechy. Zvlášť si vyšleháme vaječné bílky na pěnu a přidáme k ořechové nádivce.
Když máme hotovou nádivku postupujeme takto:
Asi 1/4 těsta si odložíme stranou. Zbylé těsto namačkáme na spodek vymazaného plechu, potřeme švestkovou marmeládou, navrstvíme makovou, ořechovou nebo tvarohovou náplň podle chuti, (můžeme nechat i sám švestková povidla)
Z těsta které jsme si odložili uděláme na vrch mřížku a upečeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C do růžova (cca 30 minut).