Celá pravda o instantních polévkách: Jste si skutečně jistí tím, co jíte?

Publikováno 3. 6. 2024
Autor:

Jedním z největších nebezpečí instantních polévek jsou skryté přísady a konzervační látky. Mnohé z nich obsahují vysoké množství sodíku, glutamátu sodného (MSG) a trans-tuků. Nadměrná konzumace těchto složek může vést k vážným zdravotním problémům, jako je hypertenze, srdeční choroby a obezita.

Vysoký obsah sodíku

Sodík je nezbytný pro správné fungování těla, ale jeho nadbytek může být škodlivý. Instantní polévky často obsahují velmi vysoké množství sodíku, který při pravidelné konzumaci může vést k vysokému krevnímu tlaku, což následně zvyšuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění. WHO doporučuje omezit denní příjem sodíku na 2 gramy, čehož je při časté konzumaci instantních polévek obtížné dosáhnout.

Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je oblíbená potravinářská přísada, která zlepšuje chuť pokrmů. Výzkumy však naznačují, že nadměrná konzumace MSG může vést k bolestem hlavy, nevolnosti a dokonce i alergickým reakcím. Ačkoli ne všichni lidé jsou citliví na MSG, stojí za to si uvědomit jeho přítomnost v potravinářských výrobcích.

Trans tuky

Trans-tuky, které jsou přítomny v mnoha zpracovaných potravinářských výrobcích, včetně instantních polévek, jsou považovány za zvláště škodlivé pro zdraví. Ty mohou vést k vyšším hladinám „špatného“ cholesterolu (LDL) a nižším hladinám „dobrého“ cholesterolu (HDL), což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Mnoho zemí zavedlo nařízení omezující obsah trans-tuků v potravinách, přesto se vyplatí číst etikety a vyhýbat se výrobkům obsahujícím tyto nezdravé tuky.

Žádná nutriční hodnota

I přes rychlou a snadnou přípravu nedodají instantní polévky tělu mnoho základních živin. Obsahují malé množství bílkovin, vitamínů a minerálů, které jsou pro zdraví klíčové. Pravidelná konzumace takových produktů může vést k nutričním nedostatkům, oslabení imunitního systému a celkovému zhoršení zdravotního stavu.


Instantní polévky mohou být vhodným řešením rychlého jídla, ale jejich pravidelná konzumace je spojena s mnoha zdravotními riziky. Vysoký obsah sodíku, glutamátu sodného a trans-tuků, stejně jako nedostatek nutričních hodnot, mohou negativně ovlivnit naše zdraví. Stojí za to si tato rizika uvědomit a pokusit se omezit konzumaci instantních polévek a nahradit je zdravějšími alternativami.

Sdílejte článek s ostatními