Černé zlato! Překoná všechny tinktury, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu a zabraňuje rakovině

Publikováno 1. 8. 2023
Autor:

1. Aronie užitečná při podzimních infekcích

Aronie je rostlina z čeledi Rosaceae, jejíž keř může dosahovat až 2,5m. Pochází z východního pobřeží USA a Kanady, ale dnes se už její sazenice dá bez problémů koupit téměř v každém zahrádkářství. V našem klimatu se cítí výborně, díky čemuž bohatě plodí v srpnu a září. Malé černé plody jsou skutečné super potraviny.


Aronie lze snadno pěstovat u nás.

Aronie obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamíny P a PP, E a A. Je také zdrojem železa, draslíku, mědi a manganu, jakož i vzácných, ale cenných sloučenin jako molybden, bor a kobalt.
Neobvyklou barvu aronie mají na svědomí antokyany, jedinečné antioxidanty, které jsou rostlinnými barvivy. Jsou přítomny iv tmavých hroznech, borůvkách a malinách, lilku a červeném zelí. Spolu s taniny a pektiny polyfenoly způsobují, že aronie má mnoho zdravotních výhod. Na podzim se zmiňuje zejména v rámci podpory imunitního systému.

Zdravotní vlastnosti aronie:

příznivě působí na oběhový systém, chrání před srdečními chorobami a snižuje krevní tlak, má protirakovinné vlastnosti – zabraňuje tvorbě rakovinových buněk a podporuje léčbu rakoviny, zpomaluje vstřebávání glukózy v těle, proto je neocenitelná ve stravě diabetiků, reguluje metabolismus, snižuje choles trávicího systému, jako jsou problémy se slinivkou břišní, posiluje imunitu, podporuje nervový systém a chrání před neurodegenerativními onemocněními, jako je demence nebo Parkinsonova choroba.

Pro své účinky se aronie nedoporučuje lidem s nízkým krevním tlakem as některými onemocněními trávicího systému: těm, kteří se léčí na žaludeční vředy, překyselení a záněty žaludku a dvanáctníku.


2. Tinktura z aronie

Aronie má trpkou kyselou chuť, takže je těžké si představit, že byste jí ovoce konzumovali syrové. Výborně chutná ve formě džemu, marmelády, šťávy či tinktury. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Ingredience:

1,5 kg plodů aronie, 1 litr vodky (40%), 0,25 l lihu (96 %), 0,5 kg cukru.

Chuť aronie můžeme obohatit přidáním skořicové kůry, vanilkového lusku, kousku kořene zázvoru.

Příprava

Plody by se měly umýt, vysušit, poté odstopkovat a umístit do velké nádoby se širokým dnem. Potom ovoce posypeme cukrem a mírně rozdrtíme. Vše zalijeme alkoholem a vodkou, promícháme a necháme na dost teplém tmavém místě asi 3-4 týdny. Přecedíme a promačkáme ovoce přes gázu a tinkturu nalijeme do čistých lahví. Znovu odložíme, tentokrát na tmavé a chladné místo asi na půl roku. Po této době je tinktura připravena ke konzumaci.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!