Češi ho sní 40 kg ročně! Je to zabiják slinivky, hlavní viník cukrovky, aterosklerózy a rakoviny!

Publikováno 21. 3. 2024
Autor:

Odhaduje se, že každý z nás ročně spotřebuje asi 40 kg cukru. Odborníci se shodují – statistiky jsou děsivé a takové množství cukru ve stravě se neobejde bez zdravotních následků.

Cukr má nejsilnější účinek ze všech složek obsažených v potravinářských výrobcích na naše zdraví. Odtud je už jen krůček k vážným zdravotním problémům: cukrovce, nemocem oběhového systému a rakovině.

1. Hlavní původce nemocí.

Nadměrná konzumace cukru podporuje rozvoj mnoha nemocí, jako jsou:

cukrovka, obezita, nemoci oběhového systému, ateroskleróza, hormonální poruchy, slabší imunita, zubní kazy, plísňové kožní léze, dále urychluje proces stárnutí, je zodpovědný za plynatost, nadýmání a zácpu.

O tom, že například Slováci konzumují stále více cukru, se mluví už několik let.

Zánět způsobený nadbytkem glukózy narušuje mimo jiné hormonální a sacharidový metabolismus a fungování mnoha orgánů. Odtud je už jen krůček k vážným zdravotním problémům: cukrovce, nemocem oběhového systému a rakovině.


„Cukr je také smrtelný pro slinivku břišní. Slinivka vylučuje inzulín, který se rychle uvolňuje cukrem. Slinivka reaguje na přebytek cukru „únavou“, což vede k výrazné progresi onemocnění, jako je cukrovka nebo inzulinová rezistence“, dodává dietoložka.

2. Nachází se v chlebu, jogurtech, nápojích a mase. Cukr číhá všude!

Jak dodává dietoložka, konzumace nadměrného množství cukru vede k poruchám ve složení střevní mikroflóry. Přebytečná glukóza, kterou nejsme schopni strávit, jde do tlustého střeva. Je to živná půda pro mikroorganismy požírající cukr. Začnou se tedy množit, což narušuje rovnováhu ve složení střevní mikroflóry a způsobuje vážné zdravotní následky.

„Bohužel mnoho spotřebitelů stále neví nejen o škodlivých účincích cukru, ale ani o skutečném složení potravinářských výrobků. To, že je produkt inzerován jako „dietní“ se sníženým obsahem kalorií, neznamená, že je zdravý. Naopak: nižší obsah tuku je kompenzován vyšším obsahem cukru. Příkladem je nízkotučný jogurt. „Zero“ sycené nápoje jsou pro tělo zdrojem nepřirozených sladidel“, varuje dietoložka.

Mezi další potraviny, které mohou obsahovat cukr, patří:

ovocné jogurty, zejména ty se sníženým obsahem tuku, snídaňové cereálie, hotové kaše, cereální a proteinové tyčinky.


Pozor na ovocné jogurty – obsahují velkou dávku skrytého cukru!

A co víc, najdeme ho dokonce i v pečivu – zejména tmavém pečivu, které lze dobarvit medem, cukrem, melasou nebo sladem. Cukr se někdy přidává i do výroby uzenin.

Cukr není jen to, co je v cukřence. Dvě lžičky cukru denně nejsou totéž jako dvě lžičky na oslazení kávy nebo čaje. Cukr se skrývá v mnoha výrobcích: v ovoci, dokonce i v jogurtech a mléce ve formě laktózy a v pečivu. Cukr je také extrémně návykový. Při konzumaci sladkostí se uvolňují chemikálie zodpovědné za pohodu: dopamin, serotonin a endorfiny, které nás povzbuzují k tomu, abychom znovu sáhli po sladkém.

3. Příliš mnoho cukru způsobuje epidemii obezity a rakoviny

Cukr je hlavní příčinou obezity, která je nazývána epidemií naší doby. Před půl stoletím byla zařazena na seznam nemocí Světové zdravotnické organizace, ale dnes je pro medicínu jednou z největších výzev, protože postihuje přes 800 milionů lidí po celém světě.

U nás mají nadváhu tři z pěti dospělých a každý čtvrtý je obézní. 20 % lidí je velmi obézních.

„Jako lékaři bijeme na poplach, bojíme se. Obezita je nejzákeřnější nemoc a největší hrozba – podceňujeme ji a často si ani neuvědomujeme, že jde o nemoc.“ Odborník připomíná, že obezita je řada komorbidit, jako je cukrovka 2. typu nebo hypertenze, ale také onemocnění kosterního systému, kloubů a páteře.

„Většina rakovin souvisí s naší stravou a obezitou. A to nemluvím jen o rakovinách souvisejících s transportem potravy, tedy jazyka, čelisti, jícnu, žaludku, slinivky, dvanáctníku, jater, střev a konečníku. Ukazuje se, že obezita také zvyšuje riziko rakoviny prsu, vaječníků, melanomu a prostaty – a to až o 80 %.

Odborníci proto bijí na poplach a jsou si vědomi komplikací, kterým se vystavujeme konzumací produktů bohatých na cukr.

Sdílejte tyto informace se svými přáteli!