Chrání mozek a srdce před mrtvicí a infarktem. Jedna sklenička denně stačí!

Publikováno 17. 9. 2023

Pomerančová šťáva chrání před mrtvicí

Podle odbornice na výživu Dr. Carrie Ruxton může pravidelná konzumace pomerančového džusu snížit riziko mrtvice až o 20 procent. Doktor Ruxton zdůrazňuje, že pravidelné zařazování tohoto nápoje do naší stravy má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Pomerančová šťáva vděčí za své zdravotní vlastnosti zejména přítomnosti polyfenolů a draslíku.

„Klinické studie ukazují, že polyfenoly ovocných šťáv – jako je hesperidin v pomerančové šťávě nebo antokyany v borůvkové šťávě – působí na uvolnění krevních cév regulací faktorů zodpovědných za zánět a oxidační stres,“ vysvětlil Dr. Ruxton v rozhovoru pro Express.co .uk.

Je však třeba připomenout, že pouze 100% šťáva má pozitivní zdravotní vlastnosti, musí být vymačkána z pomeranče. Doktor Ruxton doporučuje zkonzumovat každý den alespoň 150 ml tohoto nápoje.

Přestože některé studie naznačují, že můžete vypít až 500 ml pomerančového džusu denně, mějte na paměti, že obsahuje přírodní cukry a kalorie. Nejrozumnějším řešením proto bude vypít jednu sklenici tohoto nápoje. Doktor Ruxton také doporučuje kombinovat šťávu s jídly, aby se minimalizovaly její potenciálně škodlivé účinky na zubní sklovinu a zvýšilo se vstřebávání cenného železa do těla.

Kromě pravidelné konzumace pomerančového džusu a jiných zdravých produktů nezapomínejme ani na vzdání se škodlivých stimulantů s krátkodobým účinkem a udržování pravidelné fyzické aktivity. Abychom snížili riziko mrtvice, měli bychom si udržovat i zdravou hmotnost, vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem soli a jíst více zeleniny a ovoce.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!