Do másla se budou přidávat červy. Aby se ušetřilo. Nepoznáte rozdíl, slibují výrobci
Novinkov.cz

Dnes má svátek Dalibor, zítra Dobroslav


Do másla se budou přidávat červy. Aby se ušetřilo. Nepoznáte rozdíl, slibují výrobci

Publikováno 17. 5. 2023
Autor:

Připravte se na změnu

Je to dáno i tím, že existuje několik alternativ potravin. Objevují se názory, že dosavadní preference živočišné potravy byla jen dočasným trendem, který se obrátí. Stále více lidí mluví o příklonu k rostlinné stravě. Ostatně tyto produkty již nabízejí řetězce rychlého občerstvení jako Burger King.

Velkým trendem dnešní doby je také pojídání hmyzu. To, že vás to trápí, je jen zažitý vjem, který se časem jistě rozpadne. Vědci už testují speciální máslo, jehož významnou část tvoří tuk vznikající rozemletím larev hmyzu.

Výroba takového tuku je více než jednoduchá. Hmyz se rozmixuje velkým mixérem a tuk, který je srovnatelný s máslem, se oddělí pomocí odstředivky. Toto není teoretický test. Tento tuk se nejen připravoval, ale také pekl do buchet, které se pak podávaly lidem. Jejich úkolem bylo říct, jak se jim to líbilo a jestli dokážou odlišit.

Foto: Shutterstock

Nechutná to špatně

A došli k zajímavým závěrům. Pokud se použijí tři čtvrtiny másla a jedna čtvrtina sádla, spotřebitel nic nepozná. Až po spotřebování tohoto poměru půl na půl tuku a másla se zákazníci začali hlásit, že housky přece jen chutnají divně.

Asi není překvapením, že produkce takového tuku má velké výhody. Nejsou potřeba velké pastviny ani stáje, spotřeba vody je minimální a nevznikají žádné škodlivé emise. V Evropě se navíc mohou snadno přemnožit červi a kdo ví, třeba si starý kontinent v této komoditě najde něco, co ji v budoucnu po zničení automobilového průmyslu a půjdoucích po tradičních farmářích zviditelní.

Foto: Shutterstock

zdroj: www.aazdravi.cz