Domácí kořenící směsi: Tajemství lahodného pečeného kuřete

Publikováno 23. 7. 2025
Autor:

Ingredience:

  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky mletého pepře

Postup:

  1. Všechny uvedené ingredience důkladně promíchejte v misce.
  2. Připravenou směsí rovnoměrně potřete celé kuře, nezapomeňte ani na vnitřní část.
  3. Kuře vložte do pekáče, přidejte několik kousků másla a lehce podlijte vodou.
  4. Pekáč přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
  5. Po 30 minutách kuře zkontrolujte, případně podlijte další vodou, znovu přikryjte a pečte další 2 hodiny.
  6. Během pečení každých 30 minut přelévejte kuře výpekem.
  7. Posledních 30 minut pečte kuře odkryté, aby získalo křupavou kůrčičku.

Tato směs koření dodá kuřeti výraznou chuť s jemnými bylinkovými tóny. Pokud preferujete pikantnější variantu, můžete přidat špetku mletého chilli. Pro lehce kouřovou příchuť lze sladkou papriku nahradit uzenou paprikou.

foto: facebook.com

Alternativní kořenící směsi

Existuje mnoho dalších kombinací koření, které můžete vyzkoušet:

  • Bylinková směs: Kombinace tymiánu, rozmarýnu a oregana dodá kuřeti svěží bylinkovou chuť.
  • Pikantní směs: Směs mleté papriky, chilli, kari, pepře a sušeného česneku vytvoří ostrou a aromatickou chuť.
  • Sladko-pikantní směs: Přidání medu nebo třtinového cukru spolu s pálivými složkami, jako je chilli, vytvoří zajímavý kontrast chutí.

Tipy pro dokonalé pečené kuře

  • Příprava masa: Před pečením nechte kuře alespoň hodinu při pokojové teplotě. Tím zajistíte rovnoměrné propečení a šťavnatost masa.
  • Podvázání kuřete: Pro rovnoměrné propečení svažte nohy kuřete kuchyňským provázkem.
  • Podložení masa: Aby se kuře nepřipalovalo a bylo rovnoměrně propečené, položte ho na mřížku nebo několik špejlí umístěných na dně pekáče.