Proč jsou párky růžové
Přídatné látky se postarají nejen o tu správnou chuť, ale také barvu. Aby byly párky pěkně růžové, zamíchává se do nich barvivo vyrobené z částí brouků nebo čpavek. A co je horší, většina z těchto „dobrot“ nebývá uvedena na etiketě.
Dusičnany v párcích
Předpokládá se, že příčinou uvedených rizik možných zdravotních problémů je zejména obsah dusičnanů v párcích.
„Navíc, v uzeném mase se nacházejí i polycyklické aromatické uhlohydráty, které přispívají ke zvýšenému riziku srdečního selhání“ , vysvětluje Alicja Wol, DMSc. Podle Kanadské nadace proti rakovině působí dusičnany jako konzervační látky zabraňující zkažení masa a také dodávají masu lepší barvu. Dusičnany a dusitany sice samy nezpůsobují rakovinu, ale za jistých okolností se mohou v těle měnit na jiné sloučeniny než nitrosaminy a nitrosamidy . Tyto látky již jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.
Karcinogenní jídlo
Okrem uvedených zložiek, ktoré používajú mäsokombináty, v tomto obľúbenom jedle nájdete nebezpečné dusitany a dusičnany, ktoré sú jednou z hlavných príčin rakoviny žalúdka, pankreasu, obličiek a čriev.
Cancer Institute uskutočnila prieskum, ktorý zistil, že iba jeden párok denne zvyšuje šance na získanie rakoviny konečníka až o 21%.
Studie zjistily, že děti, které snědí více než 12 párků za měsíc, mají 9 krát vyšší riziko rozvoje dětské leukémie . A to není všechno. Další studie zjistila, že děti, které konzumovaly párky 1 nebo vícekrát do týdne, měly také vyšší riziko vzniku rakoviny mozku.
Samozřejmě občasná konzumace párků nám rakovinu nezpůsobí, důležité je, aby párky netvořily součást našeho běžného jídelníčku a aby je rodiče nedávali dětem vícekrát do týdne.