Proč jsou párky růžové

Přídatné látky se postarají nejen o tu správnou chuť, ale také barvu. Aby byly párky pěkně růžové, zamíchává se do nich barvivo vyrobené z částí brouků nebo čpavek. A co je horší, většina z těchto „dobrot“ nebývá uvedena na etiketě.

Dusičnany v párcích

Předpokládá se, že příčinou uvedených rizik možných zdravotních problémů je zejména  obsah dusičnanů  v párcích.

Zpracované masné výrobky často obsahují sodík (sůl), dusičnany, fosfáty a další potravinové přísady.

„Navíc, v uzeném mase se nacházejí i polycyklické aromatické uhlohydráty, které přispívají ke zvýšenému riziku srdečního selhání“ , vysvětluje Alicja Wol, DMSc. Podle Kanadské nadace proti rakovině působí dusičnany jako konzervační látky zabraňující zkažení masa a také dodávají masu lepší barvu. Dusičnany a dusitany sice samy nezpůsobují rakovinu, ale za jistých okolností se mohou v těle měnit na jiné sloučeniny než  nitrosaminy  a  nitrosamidy . Tyto látky již jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.

Karcinogenní jídlo

Nedávné studie prokázaly, že párky jsou extrémně nebezpečné pro naše zdraví, protože zvyšují pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou jater až o 67%.

Okrem uvedených zložiek, ktoré používajú mäsokombináty, v tomto obľúbenom jedle nájdete nebezpečné dusitany a dusičnany, ktoré sú jednou z hlavných príčin rakoviny žalúdka, pankreasu, obličiek a čriev.

Cancer Institute uskutočnila prieskum, ktorý zistil, že iba jeden párok denne zvyšuje šance na získanie rakoviny konečníka až o 21%.

Studie zjistily, že  děti, které snědí více než 12 párků za měsíc, mají 9 krát vyšší riziko rozvoje dětské leukémie . A to není všechno. Další studie zjistila, že děti, které konzumovaly párky 1 nebo vícekrát do týdne, měly také vyšší riziko vzniku rakoviny mozku.

Samozřejmě občasná konzumace párků nám rakovinu nezpůsobí, důležité je, aby párky netvořily součást našeho běžného jídelníčku a aby je rodiče nedávali dětem vícekrát do týdne.

Myslíme, že tohle stojí za sdílení!