Jablečný koláč, který moje máma ráda dělávala. Je hotový za 10 minut a hned se sní

Publikováno 5. 3. 2024


Ingredience na babiččin jablečný koláč

2 kg jablek,
4 šálky hladké mouky,
250 g másla
4 střední vejce,
1 šálek cukru,
prášek do pečiva,
vanilkový cukr,
1 citron,
sůl

felvert desszert

Měkké těsto připravené za několik minut

V hluboké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Promíchejte metličkou a přidejte máslo nakrájené na kousky. Rukama vytvořte suchou a jemnou směs. Poté přidejte vejce, čímž vznikne měkké a husté těsto. Jako poslední do těsta přidáme citronovou kůru, kterou jemně nastrouháme.

csokis desszert
almás pite

Spodní vrstva dodává dortu potřebnou pružnost.


Do těsta vmíchejte cukr a směs zabalenou do potravinářské fólie dejte alespoň na dvě hodiny do lednice. Během této doby oloupejte jablka a odstraňte jádřince. Jedno po druhém je nastrouhejte na hrubém struhadle, přendejte do hrnce a přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr. Jablka restujte na mírném ohni, dokud nepustí šťávu. Poté počkejte, až se tekutina opět odpaří.

almás pite

Jednoduše sestavte připravené ingredience

Nyní vyjměte odložené těsto a rozdělte je na třetiny. Každou část rozválejte tak, aby tvar odpovídal připravenému tvaru. Dno vyložte pečicím papírem a na něj položte plát těsta. Přikryjte polovinou připravené náplně, položte druhý plát těsta a na něj zbývající náplň. Poslední plát těsta nakrájejte na tenké plátky a vytvořte mřížku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 50 minut.


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.