Jak na dokonalý vídeňský jablečný koláč: Recept pro rodinná setkání a oslavy, který nesmí chybět

Publikováno 17. 7. 2024


Pro přípravu vídeňského jablečného koláče budete potřebovat následující suroviny:

  • 2,5 kg jablek
  • 200 g másla
  • 750 g mouky
  • 1,5 sklenice krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 4 bílky
  • 1/2 šálku krupicového cukru
  • citronová kůra (můžete zkusit přidat pudinkový prášek bez vaření do sněhu pro lepší chuť)

Postup

  1. Příprava formy: Použijte formu o rozměrech 28 x 40 cm.
  2. Pěna: Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně přidávejte 1/2 šálku cukru a citronovou kůru. Pro zlepšení chuti můžete přimíchat pudinkový prášek bez vaření.
  3. Těsto: Do velké mísy prosijte mouku a prášek do pečiva. Přidejte 1,5 sklenice cukru, vanilkový cukr, máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Zpracujte těsto do jednotné hmoty a rozdělte na dvě části. Jednu část dejte na 30 minut do mrazáku, druhou část rozprostřete na dno formy vyložené pečicím papírem, vytáhněte těsto i na stěny formy. Předpečte těsto v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut.
  4. Náplň: Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Smíchejte je s půl sklenicí cukru a skořicí. Přebytečnou šťávu slijte, přidejte strouhanku a promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto.
  5. Sníh: Na jablka navrstvěte vyšlehaný sníh z bílků s cukrem a citronovou kůrou. Poté nastrouhejte na vrch těsto z mrazáku.
  6. Pečení: Koláč pečte asi hodinu při 170°C, dokud povrch nezezlátne.
Foto: facebook.com

Vídeňský jablečný koláč má své kořeny v rakouské kuchyni, která je známá svou bohatou tradicí sladkých dezertů. Tento koláč se stal oblíbeným v mnoha domácnostech nejen v Rakousku, ale i po celém světě. V Rakousku je obvykle podáván během rodinných setkání, oslav a svátečních příležitostí.

Tipy pro perfektní koláč

  • Výběr jablek: Nejlepší jsou kyselá jablka, jako například Granny Smith, která dodají koláči vyváženou chuť.
  • Strouhání jablek: Nastrouhejte jablka nahrubo, aby si zachovala strukturu během pečení.
  • Tuhý sníh: Sníh z bílků musí být opravdu tuhý, aby na koláči vytvořil krásnou křupavou vrstvu.

Variace receptu

  • Ořechy: Přidání nasekaných vlašských ořechů do jablečné náplně dodá koláči zajímavou texturu a chuť.
  • Rozinky: Pro sladší variantu můžete do jablečné náplně přimíchat rozinky namočené v rumu.
  • Koření: Kromě skořice můžete zkusit přidat špetku muškátového oříšku nebo hřebíčku.

Vídeňský jablečný koláč je skvělý způsob, jak využít čerstvá jablka a potěšit svou rodinu a přátele domácím pečivem, které se rozpouští v ústech. Vyzkoušejte tento recept a přeneste kousek Vídně do své kuchyně!


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.

Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]