Jak na dokonalý vídeňský jablečný koláč: Recept pro rodinná setkání a oslavy, který nesmí chybět
Publikováno 17. 7. 2024
Autor:
Pro přípravu vídeňského jablečného koláče budete potřebovat následující suroviny:
- 2,5 kg jablek
- 200 g másla
- 750 g mouky
- 1,5 sklenice krupicového cukru
- 4 žloutky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- 2 lžíce strouhanky
- 3 lžíce hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 4 bílky
- 1/2 šálku krupicového cukru
- citronová kůra (můžete zkusit přidat pudinkový prášek bez vaření do sněhu pro lepší chuť)
Postup
- Příprava formy: Použijte formu o rozměrech 28 x 40 cm.
- Pěna: Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně přidávejte 1/2 šálku cukru a citronovou kůru. Pro zlepšení chuti můžete přimíchat pudinkový prášek bez vaření.
- Těsto: Do velké mísy prosijte mouku a prášek do pečiva. Přidejte 1,5 sklenice cukru, vanilkový cukr, máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Zpracujte těsto do jednotné hmoty a rozdělte na dvě části. Jednu část dejte na 30 minut do mrazáku, druhou část rozprostřete na dno formy vyložené pečicím papírem, vytáhněte těsto i na stěny formy. Předpečte těsto v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut.
- Náplň: Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Smíchejte je s půl sklenicí cukru a skořicí. Přebytečnou šťávu slijte, přidejte strouhanku a promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto.
- Sníh: Na jablka navrstvěte vyšlehaný sníh z bílků s cukrem a citronovou kůrou. Poté nastrouhejte na vrch těsto z mrazáku.
- Pečení: Koláč pečte asi hodinu při 170°C, dokud povrch nezezlátne.
Vídeňský jablečný koláč má své kořeny v rakouské kuchyni, která je známá svou bohatou tradicí sladkých dezertů. Tento koláč se stal oblíbeným v mnoha domácnostech nejen v Rakousku, ale i po celém světě. V Rakousku je obvykle podáván během rodinných setkání, oslav a svátečních příležitostí.
Tipy pro perfektní koláč
- Výběr jablek: Nejlepší jsou kyselá jablka, jako například Granny Smith, která dodají koláči vyváženou chuť.
- Strouhání jablek: Nastrouhejte jablka nahrubo, aby si zachovala strukturu během pečení.
- Tuhý sníh: Sníh z bílků musí být opravdu tuhý, aby na koláči vytvořil krásnou křupavou vrstvu.
Variace receptu
- Ořechy: Přidání nasekaných vlašských ořechů do jablečné náplně dodá koláči zajímavou texturu a chuť.
- Rozinky: Pro sladší variantu můžete do jablečné náplně přimíchat rozinky namočené v rumu.
- Koření: Kromě skořice můžete zkusit přidat špetku muškátového oříšku nebo hřebíčku.
Vídeňský jablečný koláč je skvělý způsob, jak využít čerstvá jablka a potěšit svou rodinu a přátele domácím pečivem, které se rozpouští v ústech. Vyzkoušejte tento recept a přeneste kousek Vídně do své kuchyně!
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.
Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]