Jak udělat švestkový koláček lehký jako pavučinka? Babiččin tajný recept odhalen

Publikováno 17. 7. 2024
Autor:

Rychlý šlehačkový koláček se švestkami

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 vejce (velikost M)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 50 ml oleje
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • Mléko (v případě, že je těsto příliš husté)
  • Máslo na vymazání plechu
  • Švestky přepůlené
  • Volitelné: drobenka z mouky, cukru a másla
Foto: facebook.com

Postup:

  1. V míse smícháme polohrubou mouku, smetanu na šlehání, vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a prášek do pečiva. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu mléka.
  2. Připravené těsto rovnoměrně rozetřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  3. Na těsto rovnoměrně rozložíme očištěné a rozpůlené švestky.
  4. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut. Pokud je těsto na plechu tenčí, peče se rychleji, naopak při vyšší vrstvě těsta pečeme déle.
  5. Pro ještě lepší chuť můžeme koláč posypat drobenkou, kterou připravíme smícháním hladké mouky, práškového cukru a nastrouhaného másla. Drobenku nasypeme na švestky před pečením.

Švestkové koláče mají v české kuchyni dlouhou tradici a často se pojí s obdobím sklizně švestek, které nastává na konci léta a začátkem podzimu. Tradiční recepty se často dědí z generace na generaci a každý rodinný recept má své specifické ingredience a postupy, které mu dodávají jedinečný charakter.

Švestky jsou ceněny nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro své zdravotní přínosy. Jsou bohaté na vitamín C, vitamín K, a obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Kromě toho obsahují i antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály.

Koláče jako takové mají své kořeny v evropské kuchyni a jsou oblíbené nejen v Česku, ale i v dalších zemích střední a východní Evropy. Typickým znakem je použití různých druhů ovoce a často i drobenky, která koláči dodává křupavou texturu.

Tento recept na šlehačkový koláček je příkladem moderního přístupu k tradičním receptům, kde smetana na šlehání přidává těstu jemnost a vláčnost, čímž vzniká dezert, který je lehký jako pavučinka a přitom plný chuti.