Jak urychlit vaření brambor? Tento trik vzal celý internet útokem

Publikováno 3. 6. 2024
Autor:

Použití olivového oleje nebo másla

Přidání trochy olivového oleje nebo lžíce másla do hrnce s bramborami může výrazně urychlit proces vaření. Tuk způsobuje rychlejší měknutí brambor, což zkracuje dobu vaření. Navíc jim dodává jemnější chuť.

Řezání na malé kousky

Čím menší kousky brambor, tím rychleji se uvaří. Před vařením se doporučuje brambory nakrájet na stejnoměrné malé kousky. Voda se tak dostane dovnitř brambor rychleji a urychlí se proces vaření.

Použití mikrovlnné trouby

Pokud opravdu spěcháte, mikrovlnná trouba může být vaším spojencem. Nakrájené brambory vložte do vhodné nádoby, přidejte trochu vody a přikryjte. Poté nastavte mikrovlnnou troubu na několik minut na plný výkon a čas od času kontrolujte, zda jsou brambory hotové.

Aplikace páry

Proces může také urychlit vaření brambor místo tradičního vaření v páře. Pára rychleji pronikne do brambor, čímž se zkrátí doba vaření a zachová se více živin.

Přidání soli do vody

Přidání soli do vody urychlí var, což zase zkrátí dobu vaření brambor. Na litr vody se doporučuje přidat jednu polévkovou lžíci soli.


Použití víka

Vaření brambor v zakryté nádobě výrazně zkracuje dobu přípravy. Poklička zachycuje páru v hrnci, což zvyšuje teplotu a urychluje vaření.

Předehřev vody

Místo toho, abyste brambory vložili do studené vody, můžete je přidat do vroucí vody. Předehřátí vody v rychlovarné konvici a následné přidání do hrnce s bramborami zkrátí dobu vaření.

Výběr správných brambor

Ne všechny brambory se vaří stejnou rychlostí. Mladé brambory s tenkou slupkou se obvykle vaří rychleji než starší odrůdy. Při výběru brambor stojí za to věnovat pozornost jejich druhu.

Sdílejte článek s ostatními