Jan Punčochář promluvil o minulosti: Proč se vyhnul práci u Zdeňka Pohlreicha
Na rozdíl od svého předchůdce působí Punčochář v soutěži méně nekompromisně a více se zaměřuje na férový přístup a samotné vaření. Přesto přiznává, že v kuchyni vyžaduje disciplínu a poctivou práci. Pokud však vidí, že se soutěžící snaží, dokáže je ocenit a povzbudit. Tvrdí, že i přísnost může být spravedlivá, pokud má za cíl posunout člověka vpřed.
V rozhovoru se Punčochář vrátil do svých učednických let, kdy panovala v gastronomii mnohem drsnější pravidla než dnes. Připomněl, že tehdy nebylo výjimkou, když kuchyní létaly hrnce nebo dokonce nože. Mladí kuchaři podle něj zažívali tvrdou školu, která byla tehdy považována za normu. Právě tyto zkušenosti mu pomohly pochopit, že sám chce v kuchyni razit jiný přístup – méně o strachu, více o respektu.

Zajímavou vzpomínkou byla i jeho zkušenost s nabídkou pracovat pod Zdeňkem Pohlreichem. Punčochář přiznal, že už při prvním setkání měl z respektovaného šéfkuchaře obrovský strach. Tehdy si uvědomil, že takového šéfa mít nechce, a proto se rozhodl jít vlastní cestou. Podle jeho slov byl Pohlreich v té době pro mladého učně příliš tvrdý a autoritativní, což ho odradilo.
S odstupem času ale Punčochář vnímá celou situaci jinak. Dnes se mu zdá, že se Pohlreichova pověst proměnila a že působí spíše jako sympatický „dědeček“ české gastronomie. Punčochář zároveň uznává, že Pohlreich sehrál v českém kulinárním prostředí významnou roli a že i jeho tvrdý přístup pomohl formovat generace kuchařů.
Podle Punčocháře se však prostředí kuchyní za poslední dekády zásadně změnilo. Tvrdost a křik, které byly dříve běžné, dnes ustupují kolegialitě a respektu. Nová generace kuchařů podle něj staví spíše na spolupráci a motivaci než na zastrašování. I proto se snaží v Hell’s Kitchen ukázat soutěžícím, že kuchyně může být místem náročné práce, ale i férového a inspirativního prostředí.
Punčochář tak odhalil nejen svůj osobní pohled na minulost, ale i vizi, jak by se měla moderní gastronomie dále vyvíjet. Přiznal, že zkušenosti z mládí formovaly jeho cestu, ale zároveň zdůraznil, že dnešní doba si žádá jiné vedení než to, kterého se obával u Pohlreicha. A právě tím se snaží oslovit i diváky Hell’s Kitchen Česko.





