Již po několika týdnech způsobuje změny v mozku. Je to horší, než jsme si mysleli

Publikováno 17. 9. 2023

1. Co se stane, když budeme jíst sladkosti každý den?

Preferuje mozek nezdravé pamlsky? Proč, když sníme jednu čokoládu, toužíme po další? Vědci z Institutu Maxe Plancka v Kolíně nad Rýnem ve spolupráci s Yale University se rozhodli odpovědět na otázku, proč jsou sladkosti návykové.

Vědci vysvětlili, proč je tak těžké vzdát se sladkostí. Toto jídlo je návykové (Getty Images)

Během experimentu jedna skupina subjektů dostávala pro srovnání každý den sladký a tučný pudink během osmi týdnů – druhé skupině byl podáván pudink se stejnou kalorickou hodnotou, ale s menším obsahem tuku. Všichni účastníci testů byli pravidelně vyšetřeny na stav mozkové činnosti.

Po dvou měsících vědci zjistili, že mozkové změny byly mnohem silnější v první skupině. Ukázalo se, že potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru nejsilněji aktivovaly dopaminergní systém, který je důležitým prvkem systému odměňování, který ovlivňuje motivaci a emocionální reakce.

2. Mozek versus sladké a mastné občerstvení

„Naše měření ukázala, že mozek se doslova remodeluje jedením chipsů, čokolád a jiných sladkostí, a v důsledku toho se podvědomě učí preferovat tyto druhy ‚sytících‘ nebo ‚odměňujících‘ potravin,“ řekl Dr. Marc Tittgemeyer, jeden z autorů studie.


Již po osmi týdnech denní stravy s vysokým obsahem cukru a tuků se v mozku vytvořila nová spojení – ukazují, jak rychle se stáváte „závislými“ na takové stravě a proč je tak těžké změnit nezdravé návyky.

Vědci poukazují na to, že pravidelná konzumace těchto typů výrobků může způsobit dlouhodobé změny ve strukturách mozku, který začne propojovat potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru jako odměnu, a tak vyžaduje více. Výzkum byl publikován v Cell Metabolism.

Naše tendence jíst potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru, což je charakteristické pro tzv. Západní stravu může být vrozená nebo se může vyvinout v důsledku nadváhy. Věříme však, že nejčastěji se tuto preferenci naučí mozek – vysvětluje Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, vedoucí výzkumné skupiny.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!