Jsou škodlivé, proto jsou v některých zemích dávno zakázány. U nás jich stále mnoho lidí jí každý den!
Málokdy věnujeme pozornost složení potravin. Tím se dopouštíme obrovské chyby, protože si takto kupujeme velmi nezdravé věci, které nám mohou uškodit. Jejich pravidelná konzumace bude mít politováníhodné účinky. Nejnebezpečnější jsou izomery trans-tuků, které jsou známé jako „hydrogenovaný/ztužený tuk“ nebo „částečně hydrogenovaný tuk“.
Co jsou trans mastné kyseliny? Mohou vést k vážným onemocněním
Hydrogenované tuky se nacházejí v mnoha potravinách, které denně jíme. Vyrábí se hydrogenací rostlinných olejů. Mají delší trvanlivost než tekuté tuky, proto se přidávají do výrobků s delší trvanlivostí. Trans-tuky se nacházejí také ve starých olejích, které se často používají v různých stravovacích zařízeních.
Mnozí z nás si neuvědomují účinky pravidelné konzumace této složky. Zvyšuje hladinu špatného cholesterolu, což následně vede k ateroskleróze, infarktu a mrtvici. Netřeba dodávat, že ztužené tuky jsou příčinou obezity? Kromě toho jsou škodlivé pro těhotné ženy a jejich nenarozené dítě.

Najdeme je v:
rychlé občerstvení, máslo a margarín, tyčinky, čokoláda a čokoládový krém, tavené sýry, sušenky, sušenky, koláče (obvykle v obchodě), instantní polévky, slané pochutiny( tyčinky, krekry…)
Dánsko zavedlo zákaz
V roce 2021 vstoupilo v platnost nařízení, které stanovilo, že maximální množství hydrogenovaných tuků v potravinářských výrobcích může činit 2 g na 100 g.
– Výrobky určené pro konečného spotřebitele, které přesahují hranici 2 gramy na 100 gramů transmastných kyselin, se nesmějí uvádět na trh. Druhou povinností vyplývající z nového nařízení je informační povinnost. Na západě se rozhodli více bojovat za zdraví občanů. V Dánsku byly transmastné kyseliny zakázány již v roce 2003 a nemohou se používat při výrobě potravin.
Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.