Kolik dní lze uvařené těstoviny uchovávat v lednici? Po této době je nejezte!

Publikováno 26. 3. 2024
Autor:


Kolik dní trvá, než se těstoviny v lednici zkazí?

Milovníci italské kuchyně si vždy rádi pochutnají na dobrých těstovinách v restauraci. Často jde ale také o velmi oblíbené jídlo, které lze rychle připravit doma. Problém vaření špaget doma je ten, že dávka není nikdy dokonalá. Mnoho lidí je zvyklých, že jejich oči jsou větší než břicho a v důsledku toho mají velkou porci. Samozřejmě se nedonutíte jíst víc, než je váš hlad. Nemáte rádi odpad? O vyhazování zbytků těstovin není pochyb: stačí talíř zabalit do alobalu nebo jej vložit do vzduchotěsné krabice a uložit špagety do lednice. Druhý den, pokud nestihnete uvařit večeři, rychle je vytáhnete z lednice a ohřejete v mikrovlnce.

Je však důležité nezapomenout na těstoviny na dně lednice. Nejenže se časem zhoršují, ale mohou také vydávat velmi nepříjemný zápach. Jak dlouho ale vydrží v lednici? Ve skutečnosti trvanlivost závisí do značné míry na tom, jak jsou těstoviny uvařeny. Například čerstvé, domácí těstoviny vydrží 4-5 dní, zatímco objednané a dodané těstoviny by neměly přesáhnout 2-3 dny.


Máte rádi lasagne? Vezměte prosím na vědomí, že mohou být skladovány v chladničce po dobu až 5 dnů bez obav, že se zkazí. Když mluvíme o bezlepkových těstovinách nebo špagetách s čočkou, můžeme je uvařit a uložit na 4 dny do lednice. Jinými slovy, i chlazené vařené těstoviny mohou zůstat v lednici několik dní, aniž by se zkazily, ale mějte na paměti, že jejich trvanlivost může vypršet asi po týdnu.

Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak zkontrolovat, zda jsou těstoviny stále bezpečné ke konzumaci. Musíte je pozorovat a dobře je cítit: pokud si všimnete, že vaše špagety získávají spíše tenkou, tmavou barvu a poněkud odpudivou, štiplavou vůni, je čas je vyhodit. Podobně, pokud se těstoviny stanou na dotek lepkavými, je to jasné znamení, že již nejsou vhodné ke konzumaci.

Co je dobré vědět: Patogen „Bacillus cereus“ (zkráceně B. cereus) je nejčastější bakterie, která se může objevit na povrchu prošlých těstovin. Po pár dnech se dá najít i ve vařené rýži. Tato bakterie může způsobit různé stavy: bolesti břicha, zvracení, průjem… Abyste se tomuto typu otravy vyhnuli, buďte obzvláště opatrní a nenechávejte těstoviny v lednici příliš dlouho.

Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.

Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]