Lidé s touto krevní skupinou jsou vystaveni vysokému riziku rakoviny žaludku. Pozor na první příznaky

Publikováno 25. 3. 2024
Autor:

Rakovina žaludku se může vyvinout v jakékoli části žaludku a je způsobena růstem abnormálních nebo maligních buněk v žaludku. Tento typ rakoviny se může šířit do blízkých orgánů krevním řečištěm a lymfomem, proto je důležité rozpoznat příznaky, i když je většinou asymptomatický.
Rakovina žaludku je stále častějším onemocněním. Foto: Shuterstock

Jak vzniká rakovina žaludku a jaké jsou její typy?

Lidský žaludek se skládá z pěti vrstev. Vnitřní výstelka žaludku se nazývá sliznice. Vzniká z něj většina nádorových onemocnění (až 95 %). Typ rakoviny žaludku, který vzniká ze slizniční tkáně, se nazývá adenokarcinom. Všechny ostatní typy rakoviny žaludku jsou vzácné a zahrnují:

lymfomy (odvozené z lymfatické tkáně stěny žaludku) stromální nádory gastrointestinálního traktu/GIST (střední vrstvy žaludku).

Existují ještě vzácnější typy rakoviny produkující hormony. Odborníci tvrdí, že rakovina tohoto orgánu trvá několik let.


Muži trpí dvakrát častěji rakovinou žaludku.


Proč je rakovina žaludku často detekována v pozdějších fázích onemocnění?

Včasné rozpoznání příznaků, pokud se objeví, a stanovení diagnózy stále nabízí šanci na léčbu. Proto byste neměli ignorovat některé příznaky, i když jsou totožné s příznaky jiných nemocí, obvykle přechodných a neškodných. Bohužel při odhalení rakoviny žaludku je často již v pokročilém stádiu, takže je – jak říkají lékaři – potřeba naslouchat svému tělu.

Příznaky, na které je třeba si dávat pozor, vás mohou varovat před rakovinou žaludku

Zde jsou nejčastější příznaky, některé z nich mohou vypadat jako dočasné potíže, ale nemůžeme je ignorovat, pokud trvají déle nebo se zhoršují:

pálení žáhy (pálení žáhy, kyselý reflux) bolest břicha pocit tlaku v břiše průjem zácpa nebo zácpa nevolnost zvracení anémie změny chuti k jídlu (ztráta chuti k jídlu) časný pocit plnosti i po požití malého množství jídla zvracení krvavě černé, krvavé popř. dehtovitá stolice nechtěná ztráta hmotnosti pocit nevolnosti letargie, hromadění volné tekutiny v žaludku (ascites).

Vezměte prosím na vědomí, že toto jsou příznaky, které jsou běžné u některých jiných onemocnění, které nemusí být zhoubné, ale mohou také naznačovat rakovinu žaludku. Závažnost proto neposuzujte sami, ale určitě se poraďte se svým lékařem.

Kdo je zvláště náchylný k rakovině žaludku

Každý, kdo je starší 50 let, je vystaven riziku vzniku rakoviny žaludku. U mužů je toto riziko dvakrát vyšší než u žen, ale sdílejí některé rizikové faktory. Toto je příklad neléčené infekce Helicobacter pylori.

Lidé, kteří jedí příliš mnoho slaných a kořeněných jídel, jsou také ohroženi kardiovaskulárními chorobami a rakovinou žaludku. Zvýšené riziko mají pacienti, kteří již podstoupili operaci břicha.


Více ohroženi jsou lidé, kteří jedí příliš mnoho slaných a kořeněných jídel, foto: Shutterstock

Je zajímavé, že některé studie uvádějí, že krevní skupina A je vystavena vysokému riziku rozvoje této malignity. Mezi další rizikové faktory společné pro ženy a muže patří: kouření, zneužívání alkoholu, Menetrierova choroba, perniciózní anémie, adenomatózní polypóza a přítomnost polypů na břiše.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte příspěvek také se svými přáteli!