Lidé s touto krevní skupinou mají vysoké riziko vzniku rakoviny žaludku. Tohle jsou první příznaky

Publikováno 9. 2. 2024
Autor:

Rakovina je podle výsledků výzkumu stále běžnějším onemocněním, které postihuje stále větší počet lidí. Onemocnění lze naštěstí zpomalit, ale ve velkém počtu případů i vyléčit, pokud se na něj přijde včas. Je velmi důležité poslouchat své tělo a řídit se signály, které vysílá.

Rakovina žaludku se může vyvinout v kterékoli části žaludku a je způsobena růstem abnormálních nebo maligních buněk v žaludku. Tento typ zhoubného onemocnění se může šířit do okolních orgánů krví a lymfomem, proto je důležité rozpoznat příznaky, i když choroba je nejčastěji asymptomatická.

Rakovina žaludku je stále častější onemocnění. Foto: Shuterstock

Jak vzniká rakovina žaludku a jaké typy existují?

Lidský žaludek se skládá z pěti vrstev. Vnitřní výstelka žaludku se nazývá sliznice. Z ní a v ní vzniká největší počet nádorových onemocnění (až 95 procent). Typ rakoviny žaludku ze slizniční tkáně je znám jako adenokarcinom. Všechny ostatní typy rakoviny žaludku jsou vzácné a jsou to:

lymfomy (vycházející z lymfatické tkáně stěny žaludku), gastrointestinální stromální tumory / GIST (střední vrstvy žaludku).


Existují ještě vzácněji různé nádory produkující hormony. Odborníci tvrdí, že rakovina tohoto orgánu trvá několik let.


Muži mají dvojnásobnou pravděpodobnost, že budou trpět rakovinou žaludku.

Proč se rakovina žaludku často zjistí v pozdějších stádiích onemocnění

Včasné rozpoznání příznaků, pokud se vyskytnou, jakož i stanovení diagnózy stále dávají šanci na léčbu. Proto by se neměly ignorovat některé příznaky, i když jsou totožné s příznaky některých jiných chorob, obvykle přechodných a neškodných. Bohužel v době odhalení rakoviny žaludku jde často o pokročilé stadium, a právě proto, jak říkají lékaři, musíte poslouchat své tělo.

Příznaky, kterým je třeba věnovat pozornost a které mohou varovat před rakovinou žaludku?

Zde jsou nejčastější příznaky, z nichž některé se mohou jevit jako dočasné potíže, ale nesmíme je ignorovat, pokud trvají déle nebo se zintenzivňují:

pálení žáhy (pálení žáhy, reflux kyseliny), bolesti žaludku, pocit napětí v břiše, průjem, zácpa nebo nevolnost, zvracení, anémie, změny chuti k jídlu (ztráta chuti k jídlu), časný pocit sytosti, i když sníme malé množství jídla, zvracení krve černé, neúmyslná ztráta hmotnosti, malátnost, apatie, akumulace volné tekutiny v žaludku (ascites).

Je třeba si uvědomit, že se jedná o příznaky, které se často vyskytují při některých jiných onemocněních, která nemusí být zhoubná, ale mohou naznačovat i rakovinu žaludku. Závažnost proto neposuzujte sami, ale určitě se poraďte s lékařem.

Kdo je obzvláště náchylný k rakovině žaludku

Každý, komu je více než 50 let, je vystaven riziku vzniku rakoviny žaludku. U mužů je toto riziko ve srovnání se ženami dvojnásobné, ale některé rizikové faktory jsou společné. Takovou je například neléčená infekce Helicobacter pylori.

Lidé, kteří jedí příliš mnoho slaných a kořeněných jídel, jsou kromě toho vystaveni riziku kardiovaskulárních onemocnění, ale také rakoviny žaludku. Pacienti, kteří již měli zákrok na žaludku, jsou ti s vyšším rizikem.


Lidé, kteří jedí příliš mnoho slaných a kořeněných jídel, jsou vystaveni vyššímu riziku, foto: Shutterstock

Je zajímavé, že některé studie uvádějí, že krevní skupina A je vystavena vysokému riziku vzniku tohoto zhoubného nádoru. Mezi další rizikové faktory, které jsou společné pro ženy i muže, patří: kouření tabáku, zneužívání alkoholu, Menetrierova choroba, perniciózní anémie, adenomatózní polypóza, jakož i přítomnost polypů na žaludku.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte příspěvek i se svými přáteli!