Máte doma vejce? Pokud si všimnete tohoto varovného znaku, okamžitě je vyhoďte!

Publikováno 23. 2. 2025
Autor:

Jak poznat, že je vejce zkažené?

1) Změna barvy bílků

Pokud má bílek perleťový, narůžovělý nebo nazelenalý odstín, vejce už není bezpečné k jídlu. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) může být takové vejce infikováno bakterií Pseudomonas, která způsobuje jeho kažení.

„Tato bakterie produkuje pigmenty, které mohou změnit barvu bílku. Pokud si všimnete jakékoliv změny, vejce okamžitě vyhoďte,“ varují odborníci na bezpečnost potravin.

2) Nepříjemný zápach

Vejce by mělo mít neutrální vůni. Pokud po rozklepnutí cítíte hnilobný nebo sirný zápach, znamená to, že je vejce zkažené a nebezpečné ke konzumaci.

3) Podivná konzistence

Zdravý bílek je čirý a má lehce želatinovou strukturu. Pokud je příliš vodnatý nebo má nepravidelnou konzistenci, vejce už není čerstvé.

4) Plovoucí vejce – jasný signál zkaženosti

Chcete si ověřit čerstvost vajec? Vyzkoušejte jednoduchý test s vodou:

  • Čerstvé vejce – klesne ke dnu a zůstane ležet na boku.
  • Méně čerstvé vejce – mírně se nakloní nebo se postaví na špičku.
  • Zkažené vejce – vyplave na hladinu!

Pokud vejce plave, okamžitě ho vyhoďte, protože obsahuje plyny vzniklé rozkladem a může být nebezpečné pro zdraví.

Jak vejce správně skladovat?

Uchovávejte vejce v lednici při teplotě do 5 °C.
Nemyjte vejce před uložením, protože voda může narušit jejich ochrannou vrstvu.
Vždy kontrolujte datum spotřeby na obalu.
Nepoužívejte vejce s prasklou skořápkou – bakterie se do nich dostanou snadněji.

Mějte na paměti: Lepší je jedno vejce vyhodit, než riskovat otravu jídlem!

Všimli jste si někdy podivné změny ve vejcích? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!