Máte problémy s velmi vysokým krevním tlakem? Jezte na to tohle. Vědci na to nedají dopustit

Publikováno 26. 3. 2024
Autor:

Jedním z produktů, které lze přičíst této vlastnosti, je… jogurt, jak ukázal výzkum University of South Australia.

Vlastnosti jogurtu

Začněme tím, jak se vyrábí jogurt. Jogurt se vyrábí přidáním bakterií do mléka. Mléko je následně fermentováno a výsledkem je vysoce výživná potravina bohatá na zdraví prospěšné probiotické bakterie. Přispívají k udržení střevní bakteriální flóry ve správném stavu a mohou léčit onemocnění, jako je syndrom dráždivého tračníku. Jogurt je navíc skvělý na trávení. Vysoký obsah vápníku a bílkovin v jogurtu může při pravidelné konzumaci dokonce zlepšit strukturu kostí a posílit je.

Tím však výhody konzumace jogurtů nekončí. Další může být pro mnohé docela překvapením, ale potvrdil to výzkum.

600+ Jogurt a zdravé obrázky zdarma – Pixabay

Tým vědců zkoumal vztah mezi konzumací jogurtů a hladinou krevního tlaku

Studie se zúčastnilo 915 dospělých, jejichž průměrný věk byl 62,1 let. Více než 60 % respondentů mělo vysoký krevní tlak definovaný jako 140/90 mmHg. Zbytek účastníků výzkumu měl krevní tlak na normální úrovni – normální krevní tlak u dospělého je nižší než 140 mm Hg systolický a nižší než 90 mm Hg diastolický. Pro získání co nejspolehlivějších výsledků testů byly kromě krevního tlaku vzaty v úvahu také faktory jako věk, pohlaví, vzdělání, index tělesné hmotnosti, hladina cholesterolu, hladina cukru v krvi, fyzická aktivita a několik dalších proměnných. Co se ukázalo?

U lidí, kteří pravidelně konzumovali jogurt, došlo k malému, ale statisticky významnému snížení systolického krevního tlaku u lidí s vysokým krevním tlakem. Vědci dospěli k závěru, že konzumace pouhých dvou porcí jogurtu týdně může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o 20 %. U lidí s normálním krevním tlakem nebyly pozorovány žádné změny.


POZORNOST! Studie sledovala vliv přírodního jogurtu na krevní tlak. Bohužel většina ochucených jogurtů má velmi vysoký obsah cukru, a proto je pravděpodobné, že závěry vědců by nebyly tak optimistické. Musíte vědět, že některé ovocné jogurty ve skutečnosti neobsahují ovoce vůbec – jsou nahrazeny umělým aromatem – a jejich barva je často výsledkem použití ne vždy přírodních, zdravých a bezpečných barviv.

Co způsobuje vysoký krevní tlak?

genetická predispozice, nadváha a obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, kouření, sedavý způsob života, nekontrolovaná úzkost

Jaké jsou příznaky hypertenze?

bolesti hlavy často lokalizované kolem krku, doprovázené únavou, závratěmi, zvoněním v uších, bušením srdce, opakovaným krvácením z nosu, ospalostí, necitlivostí nebo brněním nohou nebo rukou

Jak kontrolovat krevní tlak?

udržovat si zdravou tělesnou hmotnost, dávat si pozor na slaná jídla, jíst ryby 2-3x týdně, jíst ovoce a zeleninu bohaté na vlákninu a antioxidanty, omezit konzumaci tuků, omezit konzumaci alkoholu (vzdát se alkoholu), strávit alespoň 20 minut za den fyzickou aktivitou, vyvarujte se ale těžkého silového tréninku, přestaňte kouřit, buďte opatrní při chronickém stresu, především dodržujte doporučení lékaře