Místní ženy z Brhlovců zachránily kostel pečením: Jejich slavné buchty se rozšiřují po celém světě

Ženy z malé obce Brhlovce se mohou pochlubit mimořádným úspěchem, který jim přinesla jejich vášeň k pečení tradičních buchet. Tento pokrm, známý jako podlévané brhlovské buchty, je připravován podle starého rodinného receptu a nyní získává pozornost nejen v domácím prostředí, ale i v zahraničí. Co začalo jako pokus o záchranu místního kostela, se proměnilo v celonárodní fenomén, který připomíná, jak významné jsou tradice a odhodlání pro komunitu.
Vše začalo, když se ženy z obce dozvěděly, že kostel Sedmibolestné Panny Marie, který je srdcem jejich obce, potřebuje zásadní opravu. Chyběly však peníze, aby se mohly rekonstrukční práce uskutečnit. Zrodil se tak nápad využít to, co ženy v Brhlovcích umějí nejlépe – pečení buchet. Tyto tradiční pochoutky se staly hlavním prostředkem, jak získat finanční prostředky na opravu kostela. Jak se podařilo proměnit pečení buchet v tak úspěšný projekt a jaké další plány mají brhlovské ženy?
Příběh žen z Brhlovců začal před několika lety, kdy si uvědomily, v jak špatném stavu se nachází jejich kostel Sedmibolestné Panny Marie. „V kostele se nedělalo skoro 150 let vůbec nic,“ vzpomíná Adriana Sztankóová, kostelnice, která stála u zrodu celé iniciativy. Spolu s dalšími ženami z obce založila občanské sdružení Nostra Heredita, jehož cílem bylo získat finance na rekonstrukci kostela. „Pekly jsme buchty a štrúdle ve dne v noci, často na úkor rodiny a zdraví, ale stálo to za to,“ říká Adriana.
Tyto buchty nejsou jen obyčejným pečivem. Jejich tajemství spočívá v unikátní přípravě, kdy se před pečením polévají vodou, což jim dává charakteristickou křupavost. „Musíte přesně vědět, kdy a kolik vody přidat. Když to uděláte správně, získáte krásně křupavý povrch, zatímco uvnitř jsou buchty měkké a šťavnaté,“ vysvětluje Adriana. Po upečení se horké buchty obalují v různých posypech – ořechové, makové, skořicové nebo kakaové – a plní se domácím švestkovým povidlem. Celý proces trvá více než dvě hodiny a vyžaduje značnou dovednost.
Další členkou sdružení je Evka Homoľová, která se přiznává, že naučit se tuto techniku nebylo snadné. „Moje máma mě to naučila, ale poprvé se mi buchty nepovedly,“ říká s úsměvem. „Dcera mi tehdy řekla: ‚Mami, prosím tě, už nečaruj.‘ Ale nevzdala jsem to a teď už spolu s přítelkyněmi pečeme na různých akcích po celé zemi.“ Právě díky této odhodlanosti a zápalu se buchty staly známými po celém Slovensku.

Za úspěchem této iniciativy nestojí jen samotné pečení, ale také dobrý marketing, o který se stará Adriana s pomocí své dcery Moniky. Jejich dlouhodobým cílem je otevřít vlastní pekárnu přímo v Brhlovcích, kde by turisté mohli ochutnat čerstvé buchty. „Mnoho návštěvníků se ptá, kde by mohli naše buchty koupit,“ říká Adriana. Prozatím je však možné zakoupit tyto pochoutky pouze na místních akcích nebo přímo z dvora.
Díky této snaze se ženám podařilo vybrat více než 30 tisíc eur, které investovaly do obnovy barokních obrazů v kostele. Přesto práce zdaleka nekončí – čeká je ještě rekonstrukce kazatelny a střechy. „Kostel je naše srdeční záležitost,“ dodává Adriana. „Uvnitř kostela je ticho, klid a důstojnost. Lidé sem chodí a říkají, že je to místo, kde člověk pocítí pokoj,“ popisuje své pocity.
Brhlovské buchty se mezitím staly fenoménem i za hranicemi Hontu. Ženy je představily na mnoha prestižních akcích po celém Slovensku, včetně významných událostí jako 30. výročí Úřadu průmyslového vlastnictví, kterého se účastnili hosté z celé Evropy. „Když jsme viděly naše buchty na stolech pro hosty z celé Evropy, věděly jsme, že děláme něco opravdu výjimečného,“ vzpomínají členky sdružení s hrdostí.
Brhlovské buchty již získaly chráněné zeměpisné označení a nyní ženy usilují o získání ochranné známky Evropské unie. Tato ochrana by jim umožnila představit svůj tradiční recept i dalším zemím. Jejich příběh je ukázkou toho, jak mohou místní tradice a společná snaha překonat hranice regionu a přinést úspěch na celostátní i mezinárodní úrovni.