Multifunkční, univerzální péřové těsto. Hodí se na 1000+1 receptů. Uložte si ho dřív, než zmizí

Publikováno 25. 6. 2023
Autor:

Ingredience na výrobu těsta

250 mililitrů vody 250 mililitrů mléka 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce cukru 15 gramů droždí 4 lžíce rostlinného oleje 800-1000 gramů mouky

Množství mouky závisí na struktuře těsta. Začněte s 800 gramy, pokud těsto nedosáhne požadované konzistence, postupně přidávejte mouku. Podstatou je, že každá mouka saje tekutinu jinak, takže její množství nelze úplně odhadnout. Rozdílná může být i velikost vajec nebo velikost lžic a lžiček.

Proces přípravy

Mouku prosejeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, přidáme cukr a droždí a zalijeme vlažnou vodou. Vejce rozklepneme v mléce. Jakmile se vytvoří kvásek, přidáme mléko a sůl. Poté přidejte sůl a těsto vypracujte do hladka. Nalijte na něj pomalu olej. Pokud je těsto příliš lepivé a není tuhé, přidáme mouku, ale postupně. Nedávejte hned celé kilo.

Meruňkový koláčFoto: Unsplash

Těsto dejte do mísy nebo nádoby a přikryjte utěrkou. Celé to dejte na teplé místo, jako je sporák nebo trouba, a nechte vykynout. Asi po hodině by těsto mělo kynout. Musíte však dávat pozor, některá těsta nevykynou ani po hodině a některá nemají po 40 minutách co dělat. Těsto rozdělte na více dílů, určitě uděláte minimálně čtyřicet kousků, ale opět záleží na celkovém množství a velikosti kousků, ze kterých požadované těsto uděláte.


donutové sklo

Po vytvarování všech mini drdolů je to už jen na vás. Snadno je naplníte například tvarohem, povidly nebo mákem. Housky dejte na plech a pečte při 180°C do zlatova. To může trvat asi 10–20 minut. Pokud jste udělali DIY a navrch posypali drobenku, která se připálila, jednoduše ji potřete máslem. Výroba listového těsta je velmi snadná, zkuste to sami.

zdroj: svetkreativity.cz