Multifunkční, univerzální péřové těsto. Hodí se na 1000+1 receptů. Uložte si ho dřív, než zmizí
Ingredience na výrobu těsta
250 mililitrů vody 250 mililitrů mléka 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce cukru 15 gramů droždí 4 lžíce rostlinného oleje 800-1000 gramů mouky
Množství mouky závisí na struktuře těsta. Začněte s 800 gramy, pokud těsto nedosáhne požadované konzistence, postupně přidávejte mouku. Podstatou je, že každá mouka saje tekutinu jinak, takže její množství nelze úplně odhadnout. Rozdílná může být i velikost vajec nebo velikost lžic a lžiček.
Proces přípravy
Mouku prosejeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, přidáme cukr a droždí a zalijeme vlažnou vodou. Vejce rozklepneme v mléce. Jakmile se vytvoří kvásek, přidáme mléko a sůl. Poté přidejte sůl a těsto vypracujte do hladka. Nalijte na něj pomalu olej. Pokud je těsto příliš lepivé a není tuhé, přidáme mouku, ale postupně. Nedávejte hned celé kilo.
Foto: Unsplash
Těsto dejte do mísy nebo nádoby a přikryjte utěrkou. Celé to dejte na teplé místo, jako je sporák nebo trouba, a nechte vykynout. Asi po hodině by těsto mělo kynout. Musíte však dávat pozor, některá těsta nevykynou ani po hodině a některá nemají po 40 minutách co dělat. Těsto rozdělte na více dílů, určitě uděláte minimálně čtyřicet kousků, ale opět záleží na celkovém množství a velikosti kousků, ze kterých požadované těsto uděláte.
Po vytvarování všech mini drdolů je to už jen na vás. Snadno je naplníte například tvarohem, povidly nebo mákem. Housky dejte na plech a pečte při 180°C do zlatova. To může trvat asi 10–20 minut. Pokud jste udělali DIY a navrch posypali drobenku, která se připálila, jednoduše ji potřete máslem. Výroba listového těsta je velmi snadná, zkuste to sami.
zdroj: svetkreativity.cz
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.