Může vám konzumace čokolády ke snídani pomoci zhubnout? Nový vás donutí se zamyslet

Publikováno 30. 3. 2024
Autor:

Výzkum, který může změnit vaši představu o čokoládě

Podle vědců z Tel Avivské univerzity v Izraeli může konzumace čokolády hned po probuzení přispět k lepšímu fungování těla, zejména mozku, po zbytek dne. Podívejme se na výzkum…

Fotografie  Pexels

Fotografie Pexels

Vědci z newyorské Syracuse University se rozhodli prozkoumat účinky čokolády na lidský organismus. Studie se zúčastnilo 968 účastníků ve věku 23 až 98 let. Účastníci studie měli jíst jako předtím. Jediná změna, která byla provedena v jejich každodenní rutině, bylo jíst čokoládu hned po probuzení. Výsledky byly překvapivé! Vědci si všimli, že pravidelná ranní konzumace čokolády hraje důležitou roli v jejich kognitivních schopnostech, zvyšuje úroveň paměti a stimuluje mozek k kreativnějšímu myšlení.

Dr. Daniela Jakubowicz, autorka nejprodávanější knihy s názvem „Velká snídaňová dieta“. Když se naše tělo probudí ze spánku, potřebuje podle spisovatele okamžitou dávku energie. Rozhodující bude první jídlo, které tělo přemění na energii. Po zbytek dne tělo využije uloženou energii ze snídaně – skvěle zde poslouží čokoláda.

Čokoláda ráno

Pokud chcete získat dostatek energie a zároveň zvýšit hladinu serotoninu, snězte každý den před 9:00 malý kousek čokolády. Je velká šance, že po zbytek dne pocítíte příval síly a ochoty pracovat.

Jak to souvisí s naší postavou? Odborníci se domnívají, že snídaně bohatá na bílkoviny a sacharidy, doplněná vydatným dezertem v podobě až 100 g čokolády, vám pomůže zhubnout! To by se mělo promítnout do jídla zkonzumovaného během dne. Lidé, kteří snídají méně, často přes den hodně svačí, což v konečném důsledku způsobí, že svému tělu dodají více kcal, a jak víme, přebytek kcal se projeví zvýšením tělesné hmotnosti.


Dvě slova o čokoládě

Jak jsme již zmínili, 100 g mléčné čokolády je něco přes 500 kcal, kterou tvoří 30 g tuku, 59 g sacharidů a 8 g bílkovin. Sluší se dodat, že čokoláda je bohatá na flavonoidy nacházející se v produktech rostlinného původu, které působí jako barviva, antioxidanty a přírodní insekticidy a fungicidy. Čokoláda je silný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, zpomaluje proces stárnutí, odstraňuje záněty, snižuje špatný cholesterol a předchází rakovině.

Samozřejmě byste měli pamatovat na to, že všeho má svou střídmost, protože ve větším množství může mít zcela opačné účinky.

Zkuste zařadit čokoládu jako svačinu ke snídani a sledujte svou chuť k jídlu, náladu, zdraví a hlavně váhu. Věříte, že tímto způsobem můžete zhubnout?