Naklíčený česnek? Poklad pro zdraví, který většina lidí zbytečně vyhazuje

Publikováno 16. 7. 2025
Autor:

Naklíčený česnek je 5x silnější než ten obyčejný

Ano, čtete správně. Podle výsledků výzkumu obsahuje česnek po pěti dnech klíčení až pětinásobné množství antioxidantů ve srovnání s česnekem bez klíčků. To z něj dělá neocenitelného spojence v boji proti volným radikálům a tím pádem i proti celé řadě nemocí.

„V období klíčení jsou rostliny nejzranitelnější vůči infekcím. Proto začnou produkovat ochranné látky, takzvané fytoalexiny, které mají nejen pro rostliny, ale i pro člověka mimořádný zdravotní přínos,“ vysvětluje Dr. Jong-Sang Kim, autor studie.

Fytoalexiny – obránci našeho zdraví

Jedním z nejznámějších fytoalexinů obsažených v česneku je alixín. Ten podle výzkumů disponuje silnými biologickými účinky:

  • antioxidačními – bojuje proti volným radikálům, které urychlují stárnutí a způsobují nemoci
  • antimikrobiálními – ničí bakterie a viry
  • protirakovinnými – zejména v souvislosti s rakovinou kůže
  • neuroprotektivními – podporuje zdraví neuronů a jejich regeneraci
  • ochrannými vůči DNA – snižuje vazbu aflatoxinů, nebezpečných karcinogenů, na genetický materiál

Nejen alixín – česnek je studnicí zdraví i v běžné formě

Kromě alixínu obsahuje česnek i známý alicin, který má rovněž řadu pozitivních účinků. Mezi nejzásadnější patří:

  • podpora srdce a cév
  • snížení krevního tlaku
  • zpomalení rozvoje aterosklerózy
  • snížení rizika rakoviny

Závěr? Nevyhazujte naklíčený česnek, ale užívejte si jeho sílu naplno

Ať už se rozhodnete pro čerstvý nebo naklíčený česnek, jedno je jisté – děláte svému tělu velkou službu. Ale pokud příště objevíte česnek s malým zeleným klíčkem, neváhejte. Nejenže je stále použitelný, ale je dokonce mnohem zdravější než předtím.

Tak co, ještě ho budete házet do koše?