Nejzdravější koření na světě. Snižuje cholesterol a ničí buňky rakoviny jater a plic

Publikováno 25. 3. 2024
Autor:

Už v dávných dobách lidé objevili blahodárné vlastnosti oregana. Pro staré Řeky bylo synonymem štěstí a radosti, Egypťané ho zase používali při náboženských obřadech a sloužil i jako dezinfekce. Některé národy ji dokonce vysazovaly na hroby svých zesnulých blízkých, které měla chránit a poskytovat klid jejich duším. Do Evropy ji přivezl arabský lékař, který ji používal k léčbě migrén.

V lidovém léčitelství je oregano odedávna výborným lékem na všechny zažívací potíže. Zejména v jižní Evropě je stále velmi populární.
Sklízí se kvetoucí květ majoránky a obsahuje především křemičité éterické látky: karvakrol a thymol, které působí jako silné antioxidanty. Obě tyto látky mají silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, proto se vyplatí na ně myslet vždy, když nás trápí plísně, kožní problémy, hemeroidy apod.

Oregano v prevenci rakoviny?

Oregano doporučuje i doktor Igor Bukovski, zejména kvůli zmíněné látce carvacrol. „V experimentu na buňkách úspěšně eliminoval rakovinné buňky tím, že způsobil jejich apoptózu, tedy programovanou buněčnou smrt. Rakovinné buňky mají několik zákeřných vlastností, jednou z nich je, že jsou v podstatě nesmrtelné – nereagují na regulační mechanismy, které řídí normální buněčné procesy ve zdravých buňkách a způsobují jejich přirozenou smrt. Carvacrol dokázal „přinutit“ rakovinné buňky zemřít,“ popisuje Igor Bukovskij.

Vhodné pro mnoho problémů

Oregano pomáhá:

na kašel a plicní onemocnění, onemocnění průdušek, křeče a jiné problémy trávicího ústrojí, vhodný při zánětech, velmi účinný proti plísním (zejména oreganový olej), má antibakteriální vlastnosti, pomáhá při podrážděné pokožce, ekzémech, svědění, povzbuzuje chuť k jídlu, vhodný při kataru, zlepšuje vykašlávání, pomáhá při nespavosti, příznivě působí při neurologických onemocněních, podporuje látkovou výměnu.


Jak oregano používat?

Oregano je nádherná aromatická bylina, která se používá i v kuchyni k dochucení pokrmů. Náš tip: Přidejte si ho, kamkoli můžete – do pizzy, polévky, bramborových a luštěninových jídel nebo jako pomazánku na chleba.

Pokud chcete co nejlépe pečovat o své zdraví, doporučuje se pít oreganový nálev nebo čaj. Takový čaj je vhodný pro dlouhodobé užívání „na opravu střev.“ Lžička sušeného léku se přelije čtvrt litrem vroucí vody a nechá se čtvrt hodiny louhovat. Pijte tři šálky denně. Do očistné koupele můžete přidat maximálně jeden litr tohoto nálevu, který lze použít i k inhalaci.

Pokud vám tento článek přišel užitečný, sdílejte ho se svými přáteli!