Není máslo ? Nevadí! Představujeme nejlepší alternativy pro každou příležitost
Cena másla se v poslední době stabilizovala, ale doby, kdy stálo dvacet korun, jsou pryč. I z těchto důvodů je dobré vědět, jak můžeme tuto surovinu snadno nahradit.
Máslo je nezbytnou součástí mnoha domácností, používá se na pečivo, do pomazánek, dezertů, při smažení, do polévek nebo na vymazání plechu. Ačkoli je v některých receptech nenahraditelné, můžete vyzkoušet různé alternativy. Může se jednat například o margarín, olej, pomazánkové máslo nebo tavený sýr.
Každá alternativa má své doporučení
Margaríny a rostlinná másla jsou převážně vyrobené z rostlinných olejů, i když některé obsahují i mléčné výrobky. Tyto produkty byly vytvořeny jako náhrada másla a v mnoha receptech na pečení, jako jsou sušenky, koláče nebo dorty, fungují skvěle. Většinou je můžete použít ve stejném poměru jako máslo. Podle webu Kupi tedy pokud recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte 1 šálek margarínu nebo rostlinného másla.
Další skvělou náhradou másla je olej, pokud chcete dosáhnout vlhkého a jemného pečiva. Druh oleje a jeho množství závisí na požadované chuti a struktuře. Obecně platí, že můžete nahradit asi ¾ množství másla olejem. Z toho vyplývá, že pokud tedy recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte ¾ šálku oleje. Výjimka je dle webu ProŽeny u receptů, které vyžadují rozpuštěné máslo. Zde můžete olej použít ve stejném množství.
Není olej jako olej
Při výběru oleje je zapotřebí brát ohled na jeho složení. Některé rostlinné oleje mají neutrální chuť a jsou cenově dostupné, olivový olej je vhodný do pečiva, dodá mu ovocné tóny a lehkost. Kokosový olej se hodí do sladkého pečiva, dodá mu jedinečný kokosový podtón. Vynikající náhradou másla je také jablečné pyré, a to v poměru 1 : 1.
Přidávejte ho postupně a kontrolujte konzistenci těsta. Lehčí alternativou másla je řecký jogurt, který vytváří měkkou a vlhkou strukturu těsta a dodává pikantní chuť. Použijte poměr 1 : 1, a pokud recept vyžaduje více než 1 šálek, přidejte asi ¼ šálku mouky nebo snižte množství tekutiny o ¼ šálku.
Pokud nechcete sáhnout po alternativě, je možné si vyrobit domácí máslo v pohodlí domova. Výroba domácího másla je jednoduchá a vyžaduje jen několik základních surovin, které pravděpodobně již máte doma. Navíc vám umožní kontrolovat složení a kvalitu finálního produktu.
Fotó: Pexels
Výběr správné alternativy másla závisí na typu receptu a vašich osobních preferencích. Ať už se rozhodnete pro margarín, olej, jablečné pyré nebo řecký jogurt, každá z těchto možností vám může pomoci dosáhnout skvělých výsledků v kuchyni, aniž byste museli utrácet peníze za drahé máslo.
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.
Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]