Nepoužívejte plastové konvice! Voda v nich totiž obsahuje tyhle škodlivé látky. Tohle se zjistilo

Publikováno 30. 3. 2024
Autor:

1. Toxické konvice – mikroplasty

Plastové konvice jsou navrženy tak, aby odolávaly vysokým teplotám. Jak však ukázalo několik náhodných vzorků ve vědeckých laboratořích, malé plastové částice se při každém použití oddělují od vnitřních stěn nádob a dostávají se do vody. Vědci našli až 30 000 mikroplastických částic na mililitr vody.

Když se voda vaří, plastové kousíčky stěny mohou prasknout a spadnout do vody. Nejhorší je, že malé úlomky mohou být okem neviditelné.

mikroplast z varné konvice

Vliv mikroplastů na lidské zdraví:

– Polyethylentereftalát (PET) – používá se k výrobě kuchyňského náčiní. Odolný plast, který při vysokých teplotách uvolňuje prvek zvaný antimon. Příznaky „předávkování“ antimonem mohou zahrnovat nevolnost, zvracení a průjem.

– BPA – vyskytuje se ve výrobcích vyrobených z plastu vyrobeného z polykarbonátů. Konzumace této látky má negativní vliv na endokrinní systém, studie provedené na lidech potvrdily její škodlivost. Může způsobit onemocnění trávicího systému a dokonce i neplodnost. Paní dr. Aleksandra Rutkowska doporučuje odstranit plastové nádobí z našich kuchyní. Elektronická zařízení, rychlovarné konvice z plastu, plastové obaly na potraviny, plechovky, plastové lahve…

2. Toxické konvice – BPA

BPA je zkratka pro bisfenol A, jednu z nejčastěji používaných chemikálií při výrobě plastů. Látka je velmi kontroverzní, protože je podezřelá z poškození jater a ledvin a je karcinogenní a mutagenní. Právě před 15 lety studie opakovaně prokázaly významný nárůst kontaminace BPA v konvicích s plastovými obaly.

Novější modely jsou zde jednoznačně neškodné. Pokud však zbytky vody pokaždé nevylijete, ale několikrát převaříte, měli byste používat rychlovarné konvice bez BPA a dokonce se vyvarovat používání sporáků s plastovým pláštěm.


3. Toxické konvice – nikl

Nerezové konvice jsou mnohem méně kontaminovány mikroplasty nebo BPA. Návod k použití však často varuje před několikanásobným ohřevem vody. Důvodem jsou stopy hliníku, mědi a niklu.

4. Toxické konvice – oheň

Nikdy nenechávejte zapnutou konvici bez dozoru. Dalším problémem varných konvic je automatické vypínání. U mnoha zařízení to funguje pouze v případě, že je víko správně zavřené. Pokud ne, voda se může časem zcela odpařit a konvice se přehřeje.

Mnoho lidí navíc zapojuje konvici do prodlužovacího kabelu, aniž by brali v úvahu povolený limit výkonu. Většina tohoto limitu je 3 500 wattů. Kávovar a rychlovarná konvice se však na této hodnotě setkávají. Pokud pak ještě ruční mixér nebo rádio zapojíte do prodlužovacího kabelu, může to způsobit požár.

V závislosti na provedení a materiálu mají konvice své výhody i nevýhody. Cena a výkon by proto neměly být jediným kritériem výběru při nákupu.