Neutrácejte za drahá probiotika z lékárny! Toto je 100krát silnější a zbavíte se mnoha zdravotních problémů…

Publikováno 12. 2. 2024
Autor:

Tibetská houba = Kefírová zrnka

Tibetská kefírová houba nebo Kefírová zrna jsou velmi stará, pocházejí z kavkazských hor az opatství v Tibetu. Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchovávání kozího, koňského nebo kravského mléka bez chladničky. Díky tibetské houby si můžeme vyrobit domácí kefír. Kefírem se obecně myslí nápoj, který je vyroben kvašením pomocí kefírové kultury. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií, především potřebných laktobacilů pro dobré trávení.

Existují 2 druhy kefírové kultury:

1. MLÉČNÝ – zrna žijí a rozmnožují se v mléce, protože se krmí laktózou (zrna jsou bílá, mazlavá, podobná růžičkám květáku). Výsledkem je mléčný kefír (podobný tomu v obchodě, ale obsahuje tisíce násobně více probiotických bakterií)

2. VODNÍ (Tibi krystaly) – zrna žijí a rozmnožují se ve sladké vodě, jsou pružná, průsvitná a křehká. Výsledkem je něco jako šumivá limonáda (v létě výborně osvěží).

Kefír obsahuje dokonce několik druhů probiotických kultur: Leuconostoc cremoris, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus cremoris, Streptococcus diacelilactis. Kromě těchto příznivých bakterií obsahuje také velké množství vitamínů, minerálů a amino kyselin, které jsou již částečně stráveny. Nachází se v něm hlavně thiamin (B1), B12, kyselina listová, biotin, vitamín K, vápník, hořčík a fosfor. Biotin pomáhá ostatním B vitamín, aby jejich tělo využilo naplno. Vitamin K se zase stará o to, aby všechen vápník šel tam kam má – do kostí a zubů a neusazoval se v žilách a na jiných místech.


Postup jak si připravit vlastní kefír

Tibetskou kefírovou houbu lze koupit přes internet, přes eshopy nebo najdete někoho, kdo jej prodává na bazaru. Tibetská houba je u nás poměrně dost rozšířená, tak by možná nebylo překvapením, kdyby ji měl doma i někdo z vašich známých. E-shopy nabízejí doručení přímo domů. Cena se pohybuje přibližně kolem 5 eur za 15gramové balení.

Budeme potřebovat:

čerstvé mléko zavařeninová sklenice o objemu 0,7 l umělohmotné sítko tibetská kefírová houba gumička na vlasy papírová utěrka

1. Připravíme si potřebné suroviny. Houby jsou většinou přenášeny v malé sklenici a v troše mléka. Důležité je zabránit kontaktu hub s kovem, neboť ten by všechny bakterie zničil. Musíme proto použít umělohmotné sítko a nemíchat ani nechutnat s kovovou lžičkou.

2. Pohár s houbami v troše mléka přelijeme přes sítko a promyjeme je studenou vodou, tak, aby na nich nezbylo mléko.

3. Do zavařeninové sklenice nalijeme čerstvé mléko, sklenici necháme prázdnou asi 2 cm od horního okraje (směs bude pracovat). Propláchnuté houby vložíme do mléka, zakryjeme papírovou utěrkou a převážeme gumičkou. Prvních 12 hodin by mělo mléko zrát při pokojové teplotě, následně se doporučuje vložit jej do chladničky.

4. Sem tam kefír zkontrolujeme, zjistíme, jestli bakterie pracují a jaká je jeho hustota. Při třech kusech houby trvá výroba přibližně 3 dny. To jestli je kefír hotový zjistíte zejména podle chuti. Chuť mléka se zcela ztratí a nahradí ji kyselá chuť, která je téměř identická s tou z obchodu.

5. Z hotového kefíru vyjmeme houby a přelijeme ho do sklenice. Nejlepší je vypít svůj domácí kefír hned.

6. Houby se v mléce přirozeně množí, takže je bude stále přibývat. Vybrané je promyjeme a vložíme do nového mléka. Kefír tentokrát dozraje rychleji, protože jich je víc. Výrobu můžeme stále opakovat. Čím více hub budeme mít, tím dříve nám mléko dozraje.

Co dokáže vyléčit?

Kefírová kultura pochází z Kavkazských hor az opatství Tibetu (nazývaná také jako Tibetská houba) a je skoro 5 000 let stará. Podle legendy daroval kefír tamním příslušníkům sám Mohamed, Alláhův prorok. Šířila se pověra: ,,Proroková zrna ztratí svou moc a sílu, pokud se jich zmocní nevěřící“. Proto byla tato houba přísně střežena před cizinci a byla prodávána z generace na generaci. Cizincům občas dávali ochutnat hotový nápoj, ale samotná houba zůstávala tajemstvím.

V 19.století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru.

Jaké jsou zdravotní účinky kefíru?

zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu) produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky rozkládá těžko stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto je těžko stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy) v trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry stimuluje imunitní systém uzdravuje choroby srdeční a rozkládá žlučí ové kameny uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty reguluje obranné látky organismu reguluje tlak krve vyvíjí antibiotika a hojí záněty organismu brzdí vývoj metastáz při rakovině zpomaluje stárnutí

Byl tento článek užitečný? Sdílejte ho se svou rodinou a přáteli!