Oblíbené maso mnoha Čechů. Nekupujte ho, pokud si všimnete těchto bílých stop

Publikováno 31. 7. 2023

1. Pozor na kuřecí maso

Kuřecí maso je u nás nejoblíbenější – přes 82 procent. dotázaných ve věkové skupině 18-29 let označilo tento druh masa za nejčastěji kupovaný. I v jiných věkových skupinách je to nejoblíbenější maso.

Kuřecí maso funguje dobře i při redukční dietě a můžete z něj připravit spoustu chutných a zajímavých jídel. K jeho přípravě nejsou zapotřebí žádné speciální kulinářské dovednosti.

Než se však rozhodneme pro konkrétní balíček kuřecích prsou, vyplatí se je důkladně prozkoumat. Je lepší vzdát se kuřecího masa s bílými pruhy. Maso, na kterém si všimnete těchto rýh, odložte, určitě najdete lepší kousek.

Jak vysvětlili vědci z Oxfordské univerzity, bílé pruhy jsou tlusté. Může se zdát, že po rozkrojení se maso lehce uvaří, ale opravdu je lepší ho nechat stranou. Proužky označují zvýšený obsah tuku v mase.

Všimněte si bílé pruhy (Getty)


2. Horší chuť a menší nutriční hodnota

Výzkumy ukazují, že kuřecí prsa s bílými pásky obsahují až 200% tuku více než ty, na kterých tento detail není. Čím více tuku je v mase, tím nižší je množství bílkovin cenných pro tělo.

Ukazuje se, že příliš rychlý růst kuřat vede ke svalovému dysmorfismu, což přispívá k tomu, že maso obsahuje méně živin. To vše způsobuje, že se na kuřecích prsou objevují bílé pásky.

Navíc se potvrdilo, že vyšší obsah tuku brání vstřebávání živin, což se promítá do horší chuti. Takové kuřecí maso bude také mnohem tvrdší.