Odborníci nevěří vlastním očím. Je to nejtoxičtější maso na světě a stále ho jíme i syrové

Publikováno 24. 10. 2023

Chovaný losos má už ve světě tak špatnou pověst, že byl v některých zemích zakázán. Slováci ho však dál jedí – a to v syrovém stavu!

„Určitě neříkáme lidem, aby nejedly ryby. Říkáme jim, aby jedli méně chovaného lososa,“ říká Dr. David Carpenter, vedoucí Institutu zdraví a životního prostředí Univerzity v Albany a spoluautor studie toxicity pro chované ryby. Jeho tým analyzoval 700 lososů z celého světa. Závěry, které vyvodili, jsou děsivé!

Nejtoxičtější maso na světě

PCB (chemikálie klasifikované Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny a Agenturou na ochranu životního prostředí jako potenciálně karcinogenní), dioxiny, pesticidy. Všechny tyto škodlivé látky jsou hustě zastoupeny v mase chovaného lososa. Podle vědců obsahují ryby ze severoevropských farem až 10krát více toxinů než volně žijící losos. Ale to není všechno.

foto: facebook.com

Jelikož chovaný losos je zaměřen zejména na spotřebitele, kteří se zajímají spíše o cenu než o zdraví, při jeho výrobě se používá syntetický astaxanthin. Je to červený pigment přidávaný do krmiva pro ryby, aby zabarvil jejich maso do sytější barvy.

Barviva nejsou jediným kontroverzním prvkem stravy chovaných lososů. Podle portálu Mercola.pl ještě v 90. letech byly tyto ryby krmeny potravou, která až v 90 % obsahovala moučku z ryb a rybí tuk. Dnes jsou tyto statistiky zcela zdevastovány a dosahují skandální úrovně tohoto krmiva a to 10-30 procent. Výsledkem je, že v chovaných lososech těžko najdeme zdravé omega-3 kyseliny, které nahradil nadbytek omega-6 kyselin, PCB a asi tucet dalších organických škodlivin.

Tak nezdravé, že je to zakázáno

Zatímco u nás celý trh se sushi restauracemi (je de facto postaven na chovaných lososech) vzkvétá, některé země vyjádřily rázný nesouhlas s prodejem tohoto produktu svým obyvatelům. Nový Zéland a Austrálie zakázaly ve svých zemích prodej a konzumaci chovaného lososa, jakož i provoz farem škodlivých pro životní prostředí.

foto: facebook.com

Na tomto místě je vhodné poznamenat, že losos je stále velice zdravou a pro tělo hodnotnou rybou. V této věci byste však neměli šetřit a kupovat jen volně žijící druhy, například z Aljašky. Rozdíl v chuti a zdraví je neuvěřitelný, ale barva je mnohem méně „impozantní“ To je však dobré znamení; Vždyť není všechno zlato, co se třpytí.

Co si o tom myslíte? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!