Odhalení: Jak poznat čerstvé ovoce a zeleninu na první pohled. Už nikdy nenaletíte

Publikováno 2. 6. 2024

Používejte zrak, hmat i čich Při výběru ovoce a zeleniny je důležité používat všechny své smysly. Neznamená to, že byste měli každé jablko osahat a několikrát s ním udeřit o bedýnku. Plody vybírejte s citem – předtím, než kilo jablek zvážíte a vložíte do košíku, přivoňte k nim, podívejte se, zda nemají viditelné poškození a jemně je uchopte, abyste zjistili, zda nejsou měkké.

Varovné signály: plíseň, hniloba a hnědé skvrny Jedním z hlavních ukazatelů nekvalitního ovoce a zeleniny jsou známky plísně, hniloby, hnědých skvrn nebo otlačení. Než se necháte unést cenou, přečtěte si cedulku u daného produktu. Zaměřte se na původ ovoce nebo zeleniny. Pokud pochází z České republiky či Slovenska, máte výhodu – podpoříte místní pěstitele a plodina cestovala pouze krátkou dobu.

Produkty z dalekých zemí mohou být rizikové Naopak u plodin z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Afriky nebo Asie buďte obezřetní. Podle webu Kupi tyto produkty často cestují dlouhé hodiny lodí, což může ovlivnit jejich kvalitu a vůni.

Vyhněte se baleným produktům Pokud je to možné, vždy kupujte nebalené ovoce a zeleninu. Tím se vyhnete zbytečným obalům a budete si jistí, jak produkt vypadá. Plastové balení totiž může skrýt plíseň, která se tvoří například kondenzací vody uvnitř obalu. Často si tak domů odnesete ovoce nebo zeleninu, které byste jinak nekoupili.

Nesoustřeďte se jen na cenu Pokud vidíte krabičku malin za nízkou cenu a hned se po ní vrháte, nemusí se vždy jednat o správné chování. Zastavte se a zamyslete, proč je cena tak nízká. I když může být zlevněné ovoce kvalitní, často jde o snahu prodejců zbavit se zbytků. Předtím, než krabičku malin vložíte do košíku, přesvědčte se, že plody nejsou plesnivé, shnilé nebo jinak poškozené.


Kupujte sezónní produkty Orientujte se také podle doby, kdy dané ovoce nebo zelenina zraje. V březnu je vhodné kupovat ředkvičky, v dubnu chřest, v květnu květák, na podzim dýně a řepa, doporučuje web AkademieKvality. Ovoce a zelenina vypěstovaná mimo sezónu často pochází ze skleníků, kde nebyla vystavena přirozenému slunečnímu světlu, což může ovlivnit jejich vůni a chuť.

ZöldségekFotó: Pexels

Pěstování doma jako alternativa Ovoce a zeleninu je možné pěstovat i doma, je ale zapotřebí dát pozor na správné podmínky a péči. Domácí pěstování může být zábavné a zároveň máte jistotu, že vaše produkty jsou čerstvé a bez chemikálií.

Dbejte na kvalitu Nákup ovoce a zeleniny může být snadný, pokud se naučíte rozpoznat varovné signály a vybírat produkty s rozmyslem. Použití zraku, hmatu a čichu vám pomůže vyhnout se nekvalitním plodům a vybrat ty nejčerstvější kousky, které vám přinesou radost a zdraví.