Pěstujte papriky jako profík: Nejrychlejší způsob, jak sklidit bohatou úrodu doma
Co budete potřebovat
- Semena nebo sazenice papriky
- Kvalitní substrát pro zeleninu
- Květináč alespoň 30 cm hluboký a široký
- Slunné místo (balkon, terasa, jižní okno)
- Konev nebo rozprašovač
- Organické nebo tekuté hnojivo
- Fólii (pro klíčení)
- Opěrnou tyčku nebo mříž (volitelné)
1. Výběr vhodné odrůdy
Pro domácí pěstování volte kompaktní odrůdy, které jsou menší a lépe se vejdou do květináče. Můžete sáhnout po klasických zelených paprikách, ale i po barevných odrůdách jako jsou červené nebo oranžové mini papriky.
2. Semena nebo sazenice?
Pokud začínáte ze semen, začněte 8–10 týdnů před posledními mrazy. Semínka potřebují teplo (21–26 °C) a dostatek světla. Umístěte je pod růstové světlo nebo na slunný parapet. Když rostlinky dorostou do 10–15 cm, můžete je přesadit.
Pokud sáhnete po sazenicích z obchodu, přeskočíte klíčení a papriky můžete zasadit rovnou.
3. Příprava květináče
Zvolte dostatečně hluboký květináč (alespoň 12–18 palců hluboký) s odtokovými otvory. Naplňte ho substrátem s kompostem. Papriky mají rády lehce kyselou půdu (pH 6–6,8).
4. Sázení paprik
Semena zasaďte asi 0,5 cm hluboko a zakryjte fólií, dokud nevyklíčí. Jakmile mají pár lístků, přesaďte je. Sazenice zasaďte tak, aby byl kořenový bal v úrovni půdy a rostlinu lehce přihrňte.
5. Slunce je základ
Papriky potřebují alespoň 6–8 hodin denně přímého slunce. Ideální je jižní okno, slunný balkon nebo terasa. Pokud pěstujete uvnitř a světla je málo, doplňte světlo LED lampou.
6. Zálivka a výživa
Papriky vyžadují pravidelné, ale střídmé zalévání. Když je horní vrstva substrátu suchá, je čas zalít. Nesmí stát ve vodě – kořeny by uhnívaly. Hnojte každé 2–3 týdny tekutým hnojivem.
7. Opora pro rostliny
Jakmile začnou papriky růst a tvořit plody, mohou se začít naklánět nebo lámat. Použijte opěrnou tyčku nebo mříž a rostlinu jemně přivažte.
8. Opylování paprik
Papriky jsou samosprašné, ale opylování můžete podpořit – třeba jemným zatřesením rostlinou nebo přenosem pylu štětcem mezi květy.
9. Sklizeň
Zralé papriky poznáte podle velikosti a barvy. Zelené papriky můžete sklízet dříve, ale pokud je necháte dozrát, změní barvu na červenou, žlutou nebo oranžovou – podle odrůdy. Při sklizni použijte nůžky a ponechte kousek stonku.
Závěr
Pěstování paprik doma je snadné, zábavné a výnosné. Stačí trochu péče, dostatek slunce a pravidelná zálivka – a úroda se dostaví. Ať už jste úplný začátečník nebo zkušený pěstitel, domácí papriky vám přinesou nejen chuťový zážitek, ale i radost z vlastní sklizně.





