Pokud jíte banány a všimnete si na nich bílého vlákna, pozor! Většina lidí o tom nemá ani ponětí

Publikováno 21. 2. 2024
Autor:

Zdroj mnoha vitamínů a minerálů

Banány miluje téměř každý po celém světě a jejich jedinečná a sladká chuť z nich dělá jeden z nejoblíbenějších plodů všech dob. Obsahují řadu vitamínů a minerálů, např. vitamíny B1, B2, B6, C a E, kyselinu listovou, hořčík, železo a draslík.

Kvůli těmto živinám jsou často doporučovány těhotným ženám, ale také lidem trpícím poruchami srdečního rytmu nebo anginou pectoris.

Co jsou to za bílé nitě?

Při jejich konzumaci jste si museli všimnout nápadných bílých vláken. Tato vlákna se nazývají lýko nebo sekundární kůže. Díky nim probíhá v banánech fotosyntéza. Dodávají tak banánům živiny a vitamíny potřebné pro rychlý růst a zrání. Je to vlastně něco podobného jako cévní systém u lidí a zvířat.

Vlákna jsou zcela nezávadná, takže je nemusíte pokaždé vyhazovat. Jejich chuť sice není tak výrazná, ale klidně je můžete jíst, protože jsou stejně výživné jako samotný banán. Obsahují také vitamín A a B6 a draslík, který je pro lidský organismus velmi potřebný. Mají ještě více vlákniny než samotná dužina. Příště je tedy můžete přidat do své oblíbené ranní ovesné kaše nebo smoothie.

Podle nich rychle poznáte zralost banánu. Pokud se vlákna přilepí na banán a neopadnou, banán ještě pravděpodobně není dostatečně zralý, ale pokud slupka oloupete a bílá vlákna doslova vypadnou, je čas ho sníst.

Pokud bychom chtěli banán použít celý, můžeme použít i jeho slupku, která se skvěle hodí na mnoho věcí. Díky obsaženým polysacharidům rychle pomáhá zmírňovat příznaky zarudnutí nebo svědění pokožky. Doma ho můžeme využít i jako hnojivo pro naše květiny nebo pro pěstování domácí zeleniny. Slupka obsahuje velké množství fosforu a draslíku, což způsobuje rychlejší růst a bohaté kvetení rostlin.

Takže si příště dobře rozmyslete, než nějakou část banánu vyhodíte?

Pokud se vám článek líbil, sdílejte ho se svými přáteli!