Pozor na maso podivné kvality. Pokud nechcete mít zdravotní problémy, nakupujte podle těchto pokynů

Publikováno 26. 3. 2024

Často se uchylujeme k tomu, že místo baleného masa sáhneme po tom z pultu. Děláme to v naději, že maso na pultu bude čerstvé a my už nebudeme mít stejné nepříjemnosti. Maso není nejlevnější zboží, přinést ho domů a zjistit, že ho musíme vyhodit, může být velmi nepříjemné. Ale nezoufejte, my umíme rozpoznat čerstvost i u toho baleného masa.

Zaměřte se na dvě základní věci

První věc, na kterou je třeba při nákupu dbát, je samozřejmě vzhled masa. Odstín, který chcete, aby maso mělo, by měl být světle růžový nebo červený. Podle internetových stránek RecettesEnFamille je příliš tmavé nebo naopak příliš světlé maso zárukou, že nekupujete čerstvé. Dalším ukazatelem je samozřejmě datum spotřeby, které je uvedeno na všech obalech těchto výrobků.

Kromě data platnosti (čím delší, tím lepší) se vyplatí sledovat také datum ukončení platnosti. I to nám může hodně napovědět. V úvahu je třeba vzít také způsob skladování masa. Od toho se do značné míry odvíjí i jeho kvalita. Pokud s ním bylo dlouhodobě špatně zacházeno a bylo vystaveno nevhodným podmínkám, ani výše uvedené body nejsou zárukou dobré kondice.

Musíme pracovat s důležitým smyslem

Při nákupu masa je dobré čichat, ale u balených výrobků to bohužel nejde. Tento smysl však můžeme nahradit jiným, a to hmatem. Díky němu můžeme zkontrolovat stav kupovaného výrobku, uvádí se na internetových stránkách GotowanieOnet. Jedná se o takzvaný prstový test, který vám jednoduše, stručně a rychle prozradí, v jakém stavu je vámi vybrané maso.

Maso Foto: Pexels


Čerstvé maso by mělo být vláčné a pružné. Po stlačení prstem by se maso mělo rychle vrátit do původního stavu, pokud zůstane důlek, rychle maso odstraňte z vašeho košíku. Nekupujte také maso, které má kolem sebe velké množství krvavé tekutiny. Důležitá je nejen kvalita masa, ale také kvalita uzeniny.