Pozor na salmonelu! Nejčastější zdroje nákazy a jak se chránit

Publikováno 12. 3. 2025
Autor:

Nejčastější příčinou infekce je nedostatečná tepelná úprava těchto potravin nebo jejich špatné skladování. Bakterie přežívají i při mrazu, ale zahubí je teplota nad 60 °C během jedné minuty.

Jak správně skladovat potraviny?

🔴 Nikdy neukládejte syrové maso a vejce vedle jiných potravin, které konzumujete syrové (máslo, sýr, zelenina).
🔴 Důkladně myjte ruce i kuchyňské náčiní po manipulaci se syrovým masem.
🔴 Udržujte správnou teplotu v lednici – maso uchovávejte při teplotě pod 4 °C.

Příznaky nákazy salmonelou

Salmonelóza může mít lehký i těžký průběh. Mezi nejčastější příznaky patří:
Silná bolest břicha
Průjem a nevolnost
Zvracení
Horečka a zimnice
Slabost a bolest hlavy

Ve vážnějších případech může dojít k zánětům kloubů, meningitidě nebo zápalu plic. Pokud máte dlouhodobé obtíže, vyhledejte lékaře.

Pozor na léky proti průjmu!

Lékaři nedoporučují užívat běžné léky proti průjmu, protože brání tělu zbavit se bakterií. Místo toho:
Dostatečně pijte – ideálně vodu s elektrolyty.
Jezte lehkou stravu – rýži, banány, suchary.
Užívejte probiotika, která pomáhají obnovit střevní mikroflóru.

Jak poznat zkažené maso a vejce?

👀 Maso – pokud je slizké, lepivé, má nepříjemný zápach nebo našedlou barvu, nekonzumujte ho!
🥚 Vejce – vložte do vody: čerstvé klesne ke dnu, zkažené plave. Pokud bílek není hustý a roztéká se, vejce už není čerstvé.

Buďte obezřetní při nákupu i skladování potravin! Sdílejte tento článek se svými přáteli.