Prodlužuje život, chrání před infarktem a rakovinou. Pijte jej každý den. Tohle se zjistilo

Publikováno 17. 9. 2023

1. Příznivý vliv na zdraví

Pravidelné pití kávy může snížit riziko nemocí, jako je rakovina, srdeční infarkt, mrtvice, cukrovka a dokonce i deprese. Káva doslova prodlužuje život – lidé, kteří pijí dva nebo tři šálky kávy denně, mají mnohem menší riziko úmrtí z jakékoli příčiny.

Nejnovější studie, která byla publikována v „Evropském časopise preventivní kardiologie“, potvrzuje, že konzumace kávy může mít příznivý vliv na zdraví. Do projektu byli přijati vědci z Austrálie, kteří použili údaje z databáze UK Biobank, a dospělí ve věku 40 – 69 let.

Cílem studie bylo otestovat souvislosti mezi různými druhy kávy a rizikem úmrtnosti ze všech příčin a kardiovaskulárních onemocnění, jako je onemocnění koronárních arterií, městnavé srdeční selhání a ischemická mozková příhoda.

Studie se zúčastnilo 449 563 lidí, kteří měli vyplnit průzkum o tom, jaký druh kávy pijí a jak často ji pijí. Průměrná doba sledování byla 12,5 roku.

Výsledky průzkumu byly následující:

44,1 procenta respondentů pilo instantní kávu, 18,4 procenta dotázaných pili mletou kávu, 15,2 procenta respondentů pilo kávu bez kofeinu, 22,4 procenta lidé prohlásili, že kávu vůbec nepijí.


Při analýze průzkumů brali vědci v úvahu rizikové faktory jako obezita, cukrovka, kouření a zvýšená konzumace kávy a čaje.

2. Výrazné snížení rizika úmrtí

„V této velké pozorovací studii byla mletá káva, instantní káva a káva bez kofeinu spojená s ekvivalentním snížením kardiovaskulárních onemocnění a kardiovaskulární úmrtnosti nebo úmrtnosti ze všech příčin,“ řekl autor studie profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute.

Podle výsledků studie se riziko úmrtí snížilo:

v případě instantní kávy – o 11 procent. v případě kávy bez kofeinu – o 14 procent a v případě mleté ​​kávy – o 27 procent.

Tato studie není jediná, která potvrzuje zdravotní benefity kávy. Minulý rok vědci z Chung-Ang University provedli studii na korejské populaci, aby zjistili, jak káva ovlivňuje délku života a činnost srdce.

Podle Korea Herald výsledky studie ukazují, že „riziko úmrtí ze všech příčin se snížilo o 21 procent u účastníků, kteří vypili více než tři šálky kávy denně“, zatímco riziko úmrtí na srdeční choroby se snížilo o 42 procent již při vypití jednoho šálku denně.

3. Pár důvodů, proč byste měli pít kávu

Profesor Kistler poukazuje na to, že konzumace malého až středního množství kteréhokoli ze tří druhů kávy by měla být považována za součást zdravého životního stylu.

„Jeden šálek ráno pro potěšení a zdraví a příjemné vědomí, že stále můžete bezpečně a zdravě vypít dvě kávy navíc během dne“ – informuje prostřednictvím sociální sítě kardiolog.

Profesor Kistler se ptá, proč je káva tak dobrá. Káva je podle něj víc než jen kofein.

,,Nejznámější složkou kávy je kofein, ale tento nápoj obsahuje více než 100 biologicky aktivních látek.“ – vysvětluje prof. Kistler. ,,Je pravděpodobné, že jiné látky než kofein byly zodpovědné za pozitivní asociace pozorované mezi pitím kávy, kardiovaskulárními onemocněními a přežitím. Naše zjištění naznačují, že pití malých množství kávy všech druhů lze považovat za pozitivní pro funkci zdravého srdce.“

Studie provedené v průběhu let dokazují, že káva může mít příznivý vliv na další aspekty našeho zdraví. Dokáže ovlivnit metabolismus, snížit riziko vzniku cukrovky a deprese a dokonce ochránit před rakovinou, jako je rakovina jater, tlustého střeva, prsu či prostaty.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!