Rakovina umírá, když jíte těchto 7 potravin: Začněte je zařazovat do jídelníčku

Publikováno 3. 9. 2025
Autor:

Jak potraviny působí proti rakovině

Klíčovým mechanismem je tzv. angiogeneze, tedy proces vytváření nových cév. Ten je normálně aktivní jen v určitých fázích života (například u novorozenců nebo při hojení ran), ale rakovinové buňky si dokážou vytvářet vlastní cévní zásobování, aby získaly více živin a mohly růst.

Právě zde přichází ke slovu tzv. inhibitory angiogeneze – látky, které růst těchto cév zastavují. Pokud nádor nedostane přísun živin, zpomalí se jeho růst a postupně odumře. Některé potraviny přirozeně obsahují vysoké množství těchto látek, a proto se stávají mocnou zbraní v prevenci i léčbě rakoviny.

Červené víno

Červené víno obsahuje silný antioxidant resveratrol, který se nachází ve slupkách červeného hroznu. Ten působí proti bakteriím, virům i plísním, eliminuje volné radikály a podporuje dlouhověkost.

Navíc zlepšuje činnost srdce, reguluje hladinu cukru v krvi a dokonce pomáhá chránit buňky před poškozením radiací. Jeden pohár vína (cca 2 dcl) obsahuje přibližně denní dávku resveratrolu.

Kurkuma

Hlavní účinná látka kurkumin je považována za jeden z nejsilnějších přírodních prostředků v boji proti rakovině. Působí nejen na běžné rakovinné buňky, ale i na odolné kmenové buňky.

Aby se účinek kurkuminu zvýšil, je vhodné ho kombinovat s černým pepřem a trochou olivového oleje. Kromě protirakovinných účinků působí i proti bolesti, stresu a podporuje hubnutí.

Čučoriedky a maliny

Toto bobulovité ovoce je známé svým vysokým obsahem antioxidantů, které snižují oxidační stres a chrání buňky před poškozením. Látky obsažené v čučoriedkách a malinách výrazně zpomalují růst rakovinných buněk a brání jejich šíření.

Rajčata

Studie na Harvardově univerzitě prokázala, že muži, kteří jedli rajčata nebo rajčatovou omáčku více než čtyřikrát měsíčně, snížili riziko rakoviny prostaty až o 50 %.

Za tento účinek je zodpovědný lykopén, silný antioxidant. Ten se nejlépe vstřebává při tepelné úpravě rajčat a v kombinaci s tukem, například s olivovým olejem.

Tmavá čokoláda

Ano, i sladkosti mohou být zdravé – pokud jde o kvalitní tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Její antioxidanty chrání tělo před nádory, podporují zdraví srdce a navíc zlepšují náladu.

Káva a zelený čaj

Oba tyto nápoje obsahují látky, které výrazně podporují detoxikaci těla a chrání buňky před poškozením. Káva má silný regenerační účinek na játra, zatímco zelený čaj působí zejména proti rakovině prsu, prostaty a tlustého střeva.

Závěr

Zařazení těchto potravin do každodenního jídelníčku může mít zásadní vliv na vaše zdraví. Nejde o žádné exotické suroviny – naopak, jsou běžně dostupné a chutné. Přesto mohou představovat účinný štít proti jedné z nejzávažnějších nemocí současnosti.