Revoluční recept na salát Olivier: Jak zhubnout s tradičním ruským pokrmem za pouhých 5 minut

Publikováno 2. 6. 2024

Historie a vývoj salátu Olivier

Salát Olivier, známý také jako ruský salát, má své kořeny na konci 19. století a byl původně vytvořen šéfkuchařem Lucienem Olivierem z moskevské restaurace. Původní receptura tohoto salátu byla komplexní a obsahovala exkluzivní ingredience jako tetřevy, račí krky, kapary, okurky, brambory a další složky, se zálivkou z majonézy obohacené o hořčici a tajemné koření. Časem se originální recept Oliviera proměnil a zjednodušil, aby odpovídal dostupnosti surovin. V moderní verzi tohoto salátu najdeme vařenou klobásu, zelený hrášek, brambory, mrkev a vejce, vše spojené majonézou.

Ingredience a příprava

Pro přípravu tohoto chutného a dietního salátu budete potřebovat následující ingredience:

  • 300 gramů ředkviček
  • 2 středně velké okurky
  • 3 středně velké brambory
  • svazek zelené cibule
  • 5 vajec
  • 300 gramů klobásy
  • majonéza
  • špetka soli

Postup přípravy

Vejce povaříme do pevné konzistence, zatímco brambory uvaříme do měkka. Jakmile se brambory a vejce ochladí, oloupeme je a spolu s ředkvičkami a okurkami je nakrájíme na drobné kostičky. Tyto ingredience poté spojíme v jedné velké misce. Přidáme k nim nasekanou zelenou cibulku pro chuť a aroma.

Saláta
foto: instagram.com

Klobásu nakrájíme na malé kousky a rovněž ji vmícháme do salátu. Pro dokonalé dochucení salátu Olivier použijeme majonézu, lehce osolíme a vše pečlivě promícháme, aby se chutě spojily. Výsledkem je lehký a osvěžující salát, ideální pro letní dny strávené na zahradě.

Tento letní recept na salát Olivier přitáhne pozornost všech, kdo mají rádi saláty s čerstvou zeleninou, a stane se vítaným osvěžením k jakémukoli letnímu stolu. Pokud rádi improvizujete, můžete ingredience v salátu lehce obměnit a připravit si tak dokonalé letní osvěžení.