Rodinná tragédie kvůli bramborám: Smrt čtyř lidí po vdechnutí toxických výparů

Publikováno 16. 7. 2025
Autor:

Smrtící sklep

Osmiletá Maria Čeliševová se jednoho dne v roce 2013 stala svědkem hrůzného neštěstí. Její otec sešel do sklepa pro brambory – a už se nikdy nevrátil. Když se mu šla podívat na pomoc matka, dopadla stejně. Následoval bratr a nakonec i babička, která ještě stihla zakřičet na sousedy, než i ona padla za oběť neviditelnému zabijákovi.

Z celé rodiny přežila jen malá Maria. Měla štěstí v neštěstí – jedovatý plyn se mezitím díky pootevřeným dveřím stačil rozptýlit.

Glykoalkaloidy: neviditelné nebezpečí

Většina lidí ví, že zelené nebo nahnilé brambory obsahují toxické látky a neměly by se jíst. Méně známé však je, že tyto toxiny – konkrétně glykoalkaloidy – mohou být nebezpečné i při pouhém vdechování výparů z hniloby.

V uzavřených prostorách, jako jsou sklepy či komory bez dostatečného větrání, může koncentrace toxických plynů dosáhnout smrtící úrovně. Právě to se stalo osudným rodině Marie Čeliševové.

Mementem pro každého

Zásoby brambor na zimu jsou běžnou praxí v mnoha domácnostech, obzvlášť na podzim. Pokud je však skladujete v prostoru bez dobrého větrání, vystavujete se riziku podobnému tomu, které stálo život čtyř lidí.

Nejde jen o zkažené potraviny – jde o plyny, které nejsou cítit, ale zabíjejí rychle a tiše.

Jak se chránit?

  • Pravidelně kontrolujte skladované brambory, zda nezačaly hnít.
  • Zajistěte dostatečné větrání ve sklepě nebo komoře.
  • Neponechávejte velké množství brambor v uzavřeném prostoru dlouhodobě bez kontroly.
  • Při podezření na zkažené brambory je okamžitě zlikvidujte, nejlépe mimo obytný prostor.

Tento srdcervoucí příběh by měl sloužit jako varování, že i ty nejběžnější potraviny mohou být v určitých situacích smrtelně nebezpečné.