Rozmarýn už nikdy nezvadne! Zahradnický trik, který zná jen málokdo

Publikováno 19. 7. 2025
Autor:

Rozmarýn pochází ze Středomoří, a proto má rád teplo, světlo a sušší podmínky. Dokáže růst i při menším množství vody, ale potřebuje specifické podmínky, které mu musíme dopřát, zvlášť pokud ho pěstujeme v květináči na balkoně nebo parapetu.

Světlo je klíčem, ale opatrně se sluncem

Rozmarýnu vyhovuje přímé sluneční světlo, ale příliš ostré polední paprsky mohou spálit listy. V létě mu tedy vyhovuje polostín nebo rozptýlené světlo, zatímco v chladnějším období ocení slunné stanoviště. Ideální je, pokud rozmarýn postavíte na jižní či jihozápadní stranu, kde má dostatek světla, ale není vystavený přímému úpalu.

Zálivka: nejčastější důvod, proč rozmarýn vadne

Rozmarýn miluje sucho, ale ne úplné vyprahlí. Voda by se nikdy neměla hromadit v květináči – přemokření je jeho největší nepřítel. Ideální je kapková závlaha nebo pomalé zalévání, které udrží půdu vlhkou, ale nezalije kořeny.

Zkušení zahradníci doporučují dát na dno květináče štěrk nebo kameny, které zajistí dobrý odtok přebytečné vody. Použijte propustný substrát a mezi jednotlivými zálivkami nechte půdu částečně vyschnout.

„Kdysi jsem rozmarýn přelévala a pořád chřadnul. Stačilo dát drenáž na dno květináče a začal růst jako divý,“ říká pan Karel, který rozmarýn pěstuje na balkoně už deset let.

Ostříhejte ho, když vadne

Žloutnoucí listy, řídký růst nebo napadení mšicemi jsou známky, že je čas na prořezávku. Pravidelné zastřihávání po odkvětu pomáhá bylině obnovit sílu a zahušťuje její růst. Odstraňte pouze suché a napadené části, ale nikdy nestříhejte až ke dřevu – rozmarýn z tvrdého dřeva už neobrazí.

Rozmarýn v zemi nebo v květináči?

Pokud máte možnost, sázejte rozmarýn do volné půdy – poroste silněji a bude odolnější. Ale ani květináč není problém, pokud mu dopřejete správné podmínky. Volte větší nádoby s drenáží, ideálně z terakoty, které dobře „dýchají“.

Rozmarýn vám poděkuje krásou i vůní

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel si můžete doma vypěstovat rozmarýn jako ze středomořské zahrady – bujný, voňavý a vždy svěží. Ať už ho použijete do pečeného masa, bylinkového másla nebo domácí kosmetiky, vždy budete mít po ruce kvalitní a zdravou bylinu.