Sibiřský zázrak! Tohle jsou naprosto fantastické účinky, které tato rostlina má. Věděli jste o nich?
1. Co obsahuje rakytník?
Rakytník je skutečná superpotravina
Je to rostlina z čeledi olivovníků a přirozeně se vyskytuje na Kavkaze, Sibiři, ale také v Evropě, pobaltských zemích ale iv Pieninách a také u nás.
Rakytník dosahuje výšky až 5-6 metrů, ale jeho plody jsou nejcharakterističtější – intenzivně oranžové s kyselou chutí. Ne nadarmo se rakytníku říká super potravina. Drobné plody obsahují až 190 bioaktivních látek.
Mezi ně patří:
42 lipidů, 36 flavonoidů, 22 mastných kyselin, 18 aminokyselin, 14 vitamínů, 11 mikroživin.
Odhaduje se, že rakytník obsahuje desetkrát více vitamínu C než citron a kromě toho jsou jeho bobule zdrojem vitamínů skupiny B, včetně cenného vitamínu B12, vitamínu A, vitamínu E a K. Kromě toho rakytník obsahuje železo, mangan, křemík, hořčík, zinek, měď, vápník nebo draslík.
2. Rakytník – zdravotní vlastnosti
Rakytník podporuje především imunitu, což se hodí zejména na podzim, ale tím přednosti neobvyklých bobulí nekončí. „Kdo říká, že zlato neroste na stromech, nikdy neviděl na podzim rakytník“ – je ruské lidové přísloví. Není se čemu divit, vždyť rakytník také snižuje krevní tlak, cholesterol a chrání cévy.
rakytník také:
podporuje činnost jater – plody rakytníku stimulují vylučování žluči a trávicích enzymů, má protirakovinné vlastnosti, ovoce může uklidnit bolest v krku, jakož i odstranit suchý kašel, odvar z bobulí a listů rakytníku uklidňuje dovnitř a revmatismus, podporuje trávicí systém – nálev z , plody působí dezinfekčně a urychlují hojení ran – například. při popáleninách nebo omrzlinách.
3. Tinktura rakytníku
Rakytník se dá použít jako kosmetická surovina ve formě extraktů a oleje, ale v kuchyni se z něj dá úspěšně vyrobit šťáva či tinktura. Ta poslední bude ideální pro nadcházející chladné dny.
Ingredience:
1 kilogram plodů rakytníku 1 litr alkoholu( Vodka, líh) 9 polévkových lžic cukru /nebo medu
Příprava:
bobule rakytníku posypeme cukrem a důkladně rozmačkáme, hmotu dáme do sklenice a přikryjeme gázou a dáme na teplé místo, aby ovoce začalo kvasit, asi za 3-4 dny zalijeme alkoholem, promíchejte s ovocem a opět odložte, tentokrát alespoň na měsíc, po této době možná tinkturu přecedíme a můžeme nalít do lahví.