Šťáva z této zeleniny je naprostý dar. Odstraňuje z těla plísně, bakterie, viry a rychle zmírňuje záněty

Publikováno 6. 3. 2024
Autor:


Blahodárné vlastnosti černé řepy znali již ve starém Egyptě, kde ji údajně dostávali dělníci při stavbě pyramid. Díky množství cenných látek je vhodná k léčbě různých onemocnění. Zjistěte více o této úžasné zelenině.

Na bolesti a ztuhlé klouby. Bojuje s revmatismem

Černá řepa neboli černá ředkev je jednou z nejstarších kulturních rostlin rostoucích v Asii, Africe a Evropě. Skvěle se hodí do kuchyně jako doplněk k salátům a masitým pokrmům. Z černé ředkve si můžete připravit i zdravou šťávu nebo léčivou tinkturu.


Za antibiotický účinek vděčí fytoncidům a za blahodárný vliv na játra hořčičným silicím obsahujícím síru. Pomáhá při onemocněních žlučníku a žaludku. Čistí ledviny a močové cesty. Ničí bakterie, uvolňuje hleny, usnadňuje vykašlávání, odstraňuje zácpu, plynatost a pálení žáhy. Je zdrojem živin nezbytných pro krvetvorbu a růst buněk.

Zelenina se také používá v kosmetickém průmyslu a k výrobě šamponů. Za svou intenzivní, kořenitou chuť vděčí hořčičným glykosidům. Tyto látky obsahují sloučeniny síry (raphanol a raphanin), které mají dezinfekční a antiseboroické vlastnosti. Kořen černé řepky dále obsahuje vitamín C a PP, vitamíny skupiny B, fytoncidy, draslík, fosfor, hořčík a železo.

„Lepí“ poškozená střeva. Nejlepší ochrana proti rakovině

Pravidelná konzumace této zdravé zeleniny pomáhá snižovat příliš vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi a také chrání naše tělo před bakteriemi, viry a plísněmi. Černá řepa stimuluje sekreci žaludečních šťáv a má choleretický a cholagogický účinek, čímž zlepšuje funkci jater. Látky, které obsahuje, jsou skvělé v boji proti zánětům dýchacích cest a neduhům močových cest, jako jsou ledvinové kameny.

Tuto šťávu vypijte před spaním.

Pitím čerstvé šťávy z černé řepy udržujeme klouby v dobré kondici a snižujeme riziko zánětů. Šťávu z černé ředkve lze použít i zevně. Potírání těla směsí pomáhá při zánětech nervových kořenů a revmatických onemocněních.

Tuto šťávu si můžete připravit sami, koupit v lékárně, prodejně zdravé výživy nebo objednat online.

Sirup z černé ředkve:

Černá ředkev je obecně velmi zdravá a v tomto receptu prý uvolňuje živiny do šťávy.

Ředkev překrojte napůl. Každou polovinu nakrájejte na silné plátky. Přiložte poloviny k sobě a umístěte na dno misky. Posypte asi jednou plochou lžící cukru. Po nějaké době ředkev pustí šťávu. Šťáva je velmi chutná a děti ji neodmítnou. Mohou ji používat i dospělí. Podává se při bolestech břicha nebo preventivně na zvýšení imunity.

Poznámka: Černá ředkev lze konzumovat pouze v malém množství, jinak může způsobit zažívací potíže.

Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!


Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.

Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]