Střeva, plíce a kosti trpí. Tyto příznaky může mít až 75 procent lidí! Patříte mezi ně?
75 procent lidí nesnese laktózu v mléce
Až 75 procent světové populace nedokáže strávit laktózu a po vypití mléka trpí bolestmi břicha, plynatostí, pocitem plnosti v břiše a průjmem.
Příznaky intolerance laktózy souvisí se žaludečními a střevními potížemi. Jedná se o jednu z nejčastějších potravinových intolerancí.
Mezi příznaky intolerance laktózy patří:
plynatost, průjem, bolest břicha, kolika, nevolnost, zvracení.
Kromě toho se může alergie na mléko projevit dalšími příznaky. Někdy mohou být pozorovány respirační příznaky:
kašel, zrychlené dýchání, otoky a ucpaný nos.
Někdy alergie způsobují kožní příznaky, včetně alergického ekzému a kopřivky.
Kravské mléko je určeno pro telata, nikoli pro lidi
Mléko bylo vlastně stvořeno pro telata, o čemž by se nemělo polemizovat. Lidé však jedí mnoho různých potravin, aby tělu dodali cenné živiny a energii, kterou potřebuje k fungování.
Často také jíme semínka potřebná k vypěstování nové rostliny. Mléko je cenným produktem pro telata i člověka a neměli bychom se ho z tohoto důvodu úplně vzdávat. Důležité je však nepít ho příliš často a hodně.
Mléko vyluhuje vápník
Nedostatečné vstřebávání vápníku z mléčných výrobků je často opakovaným mýtem, i když je prokázáno, že se vstřebá pouze 25-32 %. Tento prvek přítomný v minerální vodě nebo rostlinách se lépe vstřebává.
Bohužel švédští vědci dokázali, že mléko může paradoxně vápník z těla vyplavovat. Studie se zúčastnilo více než 100 000 lidí. lidí: 61 tisíc žen a 45 tisíc mužů. Dekádu (u mužů) a dvě desetiletí (u žen) sledovali zastoupení mléka v jejich jídelníčku. Rozbory překvapily i samotné vědce – ukázalo se, že lidé, kteří pili mléko, měli v testech často horší výsledky než lidé, kteří ho pili příležitostně.
Konzumace více než tří sklenic mléka denně vedla k vyplavování vápníku z těla a měla za následek zvýšené zlomeniny kostí a srdeční selhání. Švédští vědci navíc prokázali, že mléko zvyšuje zánět, urychluje proces stárnutí těla a zvyšuje riziko předčasného úmrtí.
Další 12letá studie vědců z Harvardu zjistila, že lidé, kteří konzumovali nejvíce vápníku z mléčných výrobků, měli větší pravděpodobnost zlomenin než ti, kteří mléko pili jen zřídka. Studie použila data shromážděná od 77 761 žen ve věku 34 až 59 let.
„Země s nejvyšší mírou osteoporózy jsou země, kde lidé pijí nejvíce mléka,“ říká Dr. Amy Lanou, ředitelka výživy ve Výboru lékařů pro odpovědnou medicínu ve Washingtonu, DC.
Mléko v kartonech nemá žádnou nutriční hodnotu
Na pultech obchodů jsou k dostání dva druhy mléka – UHT a pasterizované. Mléko před prodejem prochází procesem prodloužení trvanlivosti pomocí vysoké teploty, která odstraní přibližně 90 % obsahu všech živin.
Sterilizací se skutečně kvalita mléka zhoršuje, zničí se asi 20 % obsahu vitamínů B1, B12 a kyseliny listové, pasterizací je pak zničeno asi 10 %.
Tyto procesy přitom nemají vliv na množství bílkovin, tuku ani sacharidů a údaje na obalu platí pro pasterizované nebo UHT sterilizované mléko.
Mléko přímo od krávy
Mléko, které si můžeme koupit od farmáře, má o něco vyšší obsah vitamínů a výraznější mléčnou chuť. Bohužel pití nápoje může představovat riziko otravy jídlem.
Právě proces sterilizace nebo pasterizace ničí škodlivé mikroorganismy a prodlužuje tak trvanlivost výrobku. Mléko přímo od krav může obsahovat patogeny a výrazně tak zhoršovat naši pohodu, způsobovat bolesti břicha, průjem, nevolnost a zvracení.
Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte příspěvek se svými přáteli!
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.