Tajný recept z Moravy: Upečte si doma pravé české rohlíky jako od babičky

Publikováno 17. 7. 2024
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Milujete vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line z vaší kuchyně? Tradiční české rohlíky z Moravy jsou pokladem naší gastronomie, který si můžete snadno připravit i doma. Tento recept vás zavede zpět do časů, kdy se pečivo peklo v každé domácnosti a každý kousek byl plný lásky a péče.

Připravte se na zážitek, který vás vtáhne do minulosti a naplní váš domov teplem a radostí. Jaké jsou tajemství dokonalého těsta? Jak správně připravit kvásek a proč je důležité nechat těsto kynout? A jak docílit, aby rohlíky byly zlatavé a křupavé?

Tradiční české rohlíky z Moravy

Ingredience:

  • 260 ml vlažné vody
  • 20 g oleje
  • 10 g soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky instantního droždí nebo 17,5 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
Foto: facebook.com

Příprava kvásku a těsta

Pro začátek si připravíme kvásek. Smícháme droždí, dvě lžíce vlažné vody, cukr a jednu lžíci mouky. Necháme ho krátce vzejít, aby kvásek nabral na objemu a aktivoval droždí. Do této směsi následně přidáme zbývající ingredience a důkladně vypracujeme těsto. Je důležité, aby těsto bylo jednotné a hladké, což zajistí rovnoměrné kynutí.



Těsto necháme kynout na teplém místě přibližně 40 minut. Po vykynutí těsto rozdělíme na 15-16 menších kousků, které přemístíme na pracovní desku pokrytou fólií, aby se nelepilo.

Každý kousek těsta rozválíme na podlouhlou placku a srolujeme do tvaru rohlíku. Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je směsí rozmíchaného vajíčka a mléka. Pečeme v předehřáté troubě buď při teplotě 150 stupňů Celsia po dobu 20 minut, nebo při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 10-15 minut, dokud nejsou rohlíky zlatavé.

Rohlíky jsou tradiční součástí české kuchyně a jejich původ sahá hluboko do historie. V České republice se pečivo tohoto typu vyrábí již po staletí a stalo se oblíbeným díky své jednoduchosti a všestrannosti. Rohlíky se často konzumují k snídani nebo svačině a mohou být plněné různými náplněmi, jako jsou sýry, šunky nebo džemy.

Tradiční české rohlíky z Moravy jsou výjimečné svou chutí a texturou. Pečení domácího pečiva umožňuje nejen kontrolu nad ingrediencemi, ale také zaručuje čerstvost a kvalitu, která je často lepší než u kupovaného pečiva. Příprava rohlíků doma může být také skvělou rodinnou aktivitou, která přináší radost a uspokojení z vlastní práce.