Taková rajčata jste ještě nejedli! Protirakovinný zázrak ve sklenici

Publikováno 6. 3. 2024
Autor:

Nakládaná rajčata

O milovníky kyselé okurky není nouze. Přestože jsou u nás nejoblíbenější nakládané okurky a zelí, můžeme takto konzervovat téměř veškerou zeleninu. Navíc je tato metoda opravdu levná, takže můžete experimentovat.

Nakládaná rajčata jsou jednou z nejzajímavějších možností, které stojí za to vyzkoušet. U našich východních sousedů na Ukrajině jsou mimořádně oblíbené, proto se často objevují na zdejších stolech.

Pokud vás zajímá, na co všechno můžete nakládaná rajčata použít, vše záleží na vaší fantazii a preferencích. Skvěle se však hodí na chlebíčky, saláty a vyplatí se přidat do guláše nebo rajčatové polévky.

Výhody zdraví

Konzumace nakládaných rajčat má mnoho zdravotních výhod. V první řadě obsahují mnoho vitamínů skupiny B, betakaroten a draslík. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

Takto upravená zelenina příznivě ovlivní funkci střev a poradí si se zácpou, čímž účinně ochrání před rakovinou tlustého střeva. Nakládaná rajčata jsou navíc považována za přírodní probiotika, takže budou mít příznivý vliv na funkce trávicího systému.


Musíte však pamatovat na umírněnost. Nakládaná rajčata obsahují hodně soli, což našemu zdraví neprospívá. Pozor by si měli dávat především lidé trpící hypertenzí a srdečními chorobami.

Recept na nakládaná rajčata

Příprava nakládaných rajčat je opravdu jednoduchá a potřebné suroviny seženete snad v každém obchodě. Množství a druh koření závisí na naší chuti:

rajčata, křen, nejlépe s listy, česnek, hořčice, kopr, nové koření, kamenná sůl nejodovaná (lžíce na litr vody).

Vařte vodu a rozpusťte v ní kamennou sůl. Necháme vychladnout. Omytá rajčata a koření dejte do velkých sklenic a poté je zalijte vychladlou tekutinou. Sklenice nechte týden při pokojové teplotě. Po této době jsou naše rajčata připravena.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte příspěvek také se svými přáteli!