Takové jahody v žádném případě nejezte. Mohou být karcinogenní!
1. Pamatujte, že sezónní ovoce podléhá zkáze
V sezóně velmi rádi sáhneme po jahodách. Lahodné plody chutnají výborně, jsou ideálním doplňkem mnoha jídel a dezertů a koupíte je prakticky v každém obchodě s potravinami a potravinách.
Vysoké teploty sice podporují zrání ovoce, ale zároveň vytvářejí výborné prostředí pro různé patogeny. Jahody by se měly před konzumací důkladně umýt, aby se zajistilo, že z nich byly odstraněny všechny mikroby a chemikálie.
Je také třeba připomenout, že jahody jsou ovoce podléhající zkáze. Rychle se kazí ai když se nechají několik dní v chladničce, mohou na nich vykvést malé skvrny plísně. Mnoho lidí je jen odkrojí a zbytek pak s chutí sní.
Ukazuje se však, že bychom to dělat neměli, tímto způsobem si můžeme vážně ublížit. I malé množství plísní může mít negativní účinky na naše zdraví.

Vždy zkontrolujte jahody před jídlem. Vyříznout plíseň nestačí!
2. Účinky pojídání plesnivých produktů
Pokud ovoce vykazuje známky plísně a hniloby, již není vhodné ke konzumaci. Problematický je zejména vzhled modrozeleného prachového peří. Zbavit se plesnivé části ovoce problém neřeší.
Vláknité houby produkují mykotoxiny, které jsou jedním z nejnebezpečnějších mutagenních a karcinogenních faktorů. Mohou způsobit alergie, otravy, plísňové infekce a dokonce i hormonální poruchy.
Když už mluvíme o plísni, problém neodstraní ani tepelná úprava nad 100 stupňů Celsia, takže příprava džemu nebo kompotu z plesnivého ovoce také není dobrý nápad!
„Chtěla jsem připomenout, že odříznutí plesnivého kousku ovoce nebo odstranění slupky z vrchu džemu a následné snězení zbytku je velká chyba. Plíseň je houba, jejíž spóry, pouhým okem neviditelné, jistě šíří po celém kusu ovoce nebo sklenici se zavaraninou,“ varuje odbornice na výživu.





