Takové jahody v žádném případě nejezte. Mohou být karcinogenní!

Publikováno 31. 7. 2023
Autor:

1. Pamatujte, že sezónní ovoce podléhá zkáze

V sezóně velmi rádi sáhneme po jahodách. Lahodné plody chutnají výborně, jsou ideálním doplňkem mnoha jídel a dezertů a koupíte je prakticky v každém obchodě s potravinami a potravinách.

Vysoké teploty sice podporují zrání ovoce, ale zároveň vytvářejí výborné prostředí pro různé patogeny. Jahody by se měly před konzumací důkladně umýt, aby se zajistilo, že z nich byly odstraněny všechny mikroby a chemikálie.

Je také třeba připomenout, že jahody jsou ovoce podléhající zkáze. Rychle se kazí ai když se nechají několik dní v chladničce, mohou na nich vykvést malé skvrny plísně. Mnoho lidí je jen odkrojí a zbytek pak s chutí sní.

Ukazuje se však, že bychom to dělat neměli, tímto způsobem si můžeme vážně ublížit. I malé množství plísní může mít negativní účinky na naše zdraví.

Vždy zkontrolujte jahody před jídlem. Vyříznout plíseň nestačí!


2. Účinky pojídání plesnivých produktů

Pokud ovoce vykazuje známky plísně a hniloby, již není vhodné ke konzumaci. Problematický je zejména vzhled modrozeleného prachového peří. Zbavit se plesnivé části ovoce problém neřeší.

Vláknité houby produkují mykotoxiny, které jsou jedním z nejnebezpečnějších mutagenních a karcinogenních faktorů. Mohou způsobit alergie, otravy, plísňové infekce a dokonce i hormonální poruchy.

Když už mluvíme o plísni, problém neodstraní ani tepelná úprava nad 100 stupňů Celsia, takže příprava džemu nebo kompotu z plesnivého ovoce také není dobrý nápad!

„Chtěla jsem připomenout, že odříznutí plesnivého kousku ovoce nebo odstranění slupky z vrchu džemu a následné snězení zbytku je velká chyba. Plíseň je houba, jejíž spóry, pouhým okem neviditelné, jistě šíří po celém kusu ovoce nebo sklenici se zavaraninou,“ varuje odbornice na výživu.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!