Téměř každý dělá při vaření rýže dvě chyby: Japonský mistr prozradil, jak dosáhnout nadýchané a lahodné rýže

Publikováno 9. 4. 2025
  1. Špatný poměr vody
  2. Zanedbání závěrečné fáze vaření

Ingredience, které potřebujete:

  • 200 ml rýže
  • 400 ml vody (dvojnásobek objemu rýže)
  • 1 lžička soli

1. První chyba: Neoplachování rýže

Prvním zásadním krokem je důkladné propláchnutí rýže. Rýžová zrna dejte do jemného cedníku a opakovaně proplachujte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čirá. Tím se zbavíte nadbytečného škrobu a nečistot, které způsobují lepkavost a nerovnoměrné vaření.

2. Správné vaření: Poměr vody a klid na vařiči

Rýži přemístěte do hrnce s tlustším dnem, přidejte odměřené množství vody a lžičku soli. Přiveďte k varu na středním plameni. Jakmile začne voda vřít, rýži jednou zamíchejte, aby se nepřichytila ke dnu, a snižte teplotu na minimum. Zakryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 12 minut, dokud se voda zcela nevsákne.

foto: facebook.com

3. Druhá chyba: Nechat rýži v horkém hrnci

Po dovaření je zásadní krok, který lidé často podceňují – přesunout rýži z horkého hrnce do studené nádoby. Jinak dochází k tzv. doznívání varu, které způsobuje, že se rýže dál vaří a může být rozvařená. Přesunem do studené mísy docílíte ideální konzistence – nadýchané, měkké, ale ne lepivé rýže.

Bonusový tip pro milovníky lepivé rýže

Pokud máte raději hutnější, mírně lepivou rýži, můžete ji před přidáním vody lehce opražit na trošce oleje, dokud nezačne jemně vonět. Poté pokračujte běžným způsobem.

Chcete-li, aby vaše rýže chutnala jako v Japonsku, držte se těchto jednoduchých kroků. A hlavně – dopřejte jí péči, jakou si zaslouží. Malé detaily dělají velký rozdíl.